Още от сутринта в главата ни се върти идеята за бърза, лесна и вкусна вечеря. Няма нищо по-подходящо за петък вечер, нали?

И докато се чудехме какво точно да забъркаме, стигнахме до най-здравословното и диетично решение - сьомга.

Тя е сред най-полезните риби, защото е богата на омега 3 мастни киселини. В същото време засища бързо, при това - за дълго, заради комбинацията от протеин и „добри" мазнини.

И да не забравяме факта, че става готова за броени минути и е наистина вкусна.

Ето и една лесна рецепта.

Необходими продукти:
около 425 грама сьомга (може и от консерва)
1 супена лъжица зехтин
4 скилидки чесън, накълцани
1 глава лук, нарязан на кубчета
1 голям домат, нарязан на кубчета
600 милилитра вода
дафинов лист (по желание)
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

На средно висока температура загрейте зехтина в тиган. Добавете чесъна и лука и задушете, докато омекнат (около 5 минути).

Сложете и домата, оставете да омекне.

След това добавете рибата и я оставете на огъня за около 5 минути. Налейте водата и подправете с дафиновия лист, солта и пипера.

Изчакайте да заври, покрийте и оставете за 20 минути.

Сервирайте върху топка сварен ориз басмати и гарнирайте със зеленчуци по избор.

Ако желаете, можете да задушите зеленчуци и в самото начало. Моркови, тиквички, целина, както и спанак, подхождат идеално на рибата.