Автор
Woman.bg

Тайната съставка на лютеницата на 'Фермата'

Есен е и вкусният аромат на печени чушки се носи във въздуха. Сетивата ни подсказват, че идва зимата, а инстинктът ни води към желанието за уют и топлина.

До ден днешен в много семейства затварянето на зимнина е традиция. Свързваме я със свещения миг за времето, в което се събират всички членове на фамилията и заедно се трудим за прехраната си. Няма по-вкусно приготвена храна от домашната, освен тази - отгледана и сготвена в малките ферми.

Днес ще ви споделим тайната на "Вкусът на Фермата". Производителите любезно ни предоставиха рецептата за лютеница с мед и подробно ни разказаха за продуктите в нея. Ще започнем с това, че всеки един от зеленчуците е отгледан в най-подходящите региони за него.

Отличителният вкус е съчетал в себе си нотки от различни кътчета на България - от сочните яркочервени домати и ароматни чушки, зрели под южните петрички лъчи, радомирски чесън, до моркови от района на Бачково.

Тайната на лютеницата обаче е медът. Той е произведен в екологично чистия район на Родопите и е събрал във вкуса си цялата величественост на това място. Подправките са грандиозният финал на типично българската рецепта. Това е кулинарна традиция, която пренася вкусове и съхранява корените и е колкото мост между поколенията, толкова и връзката ни с истинския натурален вкус.

Ето и оригиналната рецепта, която е достатъчна за 10 кг продукция или около 30 буркана:

Приблизителна пропорция - печени чушки 50%, моркови 20%, млени домати 27%, олио, чесън, подправки и 200-300 г мед.
25 кг червени чушки
10 кг моркови
15 кг домати
20 скилидки чесън
1 л олио или зехтин (за предпочитане)
30 г сол (но се мери на вкус)
200 - 300 г мед



Опечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките и дръжките. Използвайте мелачка, за да смелите зеленчуците на едри парчета.

Настържете морковите, а за доматите използвайте машина, която отделя люспите.

Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките, морковите и олиото. Когато лютеницата заври, е важно да се бърка непрекъснато, за да не загори.

Прибавя се сол и чесън. Едва когато лютеницата е напълно готова и е свалена от котлона, се добавя и меда.

Задължително е бурканите с лютеница да се стерилизират за около 30 минути.

(в материала има продуктово позициониране)