Предлагаме ви традиционна рецепта са съвършени маслени кроасани - пригответе ги от вечерта, а на сутринта ги изпечете и закусете със семейството!

Макар фарнцузите да се глезят с кроасани предимно през уикендите, днес всеки може да изброи компонентите на традиционната „френска закуска”, която се предлага навсякъде по света – кроасан (френски хляб или багета) със сладко и масло. Всичко това в компанията на силно, ухаещо кафе и портокалов сок.



В едно кроасанче се крият между 125-150 калории, така че не прекалявайте с тях!

Тайната на един топящ се в устата кроасан е в тестото, разбира се. Ще ви предложим рецепта за малките кифлички, с която се надяваме да замените бутер тестото от магазина. И така, да посрещнем добрия, стар Croissant !

Необходими са ви следните продукти:

7 гр. суха мая
120 мл хладка вода
120 мл прясно мляко
600 гр бяло брашно
1 ч.л. сол
150 гр захар
35 гр меко масло
325 гр. студено масло
За глазурата: 1 яйце щипка сол

Маята се разтваря в 2/3 от водата.

В голяма купа се пресява брашното. Смества се със солта, захарта, много мекото масло и разтворената мая. Всичко бързо се омесва.

Ако тестото е твърде твърдо се добавя и останалата част от водата. Купата се покрива с фолио и се оставя на стайна температура за 1 час.

Когато тестото увеличи обема си двойно, се маха от купата, размесва се на плота и се връща в купата. Покрива се с фолио и се прибира в хладилника за 1 час.

След това се вади, отново се размесва на плота, връща се в купата, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилника за още 30 минути.

През това време се приготвя маслото, като се слага между два пласта прозрачно фолио. Целта е маслото да се разточи на правоъгълник.

Тъй като то е студено, налага се да се направят няколко силни удара с точилката върху него, докато то придобие по-плоска форма. След това се разточва между двата пласта фолио докато се получи правоъгълник с размери 20×30 см.

Върху 2/3 от тестото се поставя правоъгълника масло, като фолиото се маха. Тестото се сгъва на третини, като се почне от горната не покрита с масло част. Тя се прехлупва върху маслото. Излишното брашно от повърхността на тестото се отстранява.

Следва прегъване на лявата страна на тестото към средата. Излишното брашно се отстранява. След това се сгъва и другата 1/3 та от тестото, като се захлупва на горе.

Отново се разточва на правоъгълник. Техниката с прегъването се повтаря, като излишното брашно от тестото се отстранява, а краищата на получения калъп се изравняват.

Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути След изминалото време тестото отново се разточва на правоъгълник. Прегъва се три пъти, както е описано по-горе. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.

Процедурата се извършва отново. Тестото се оставя в хладилник за 1 час или за цяла нощ преди да се работи с него.

Тестото се разточва върху набрашнена повърхност докато стане 3 мм. дебело. С помощта на остър нож се изрязват триъгълници.

Триъгълниците се издърпват леко, за да се „издължат”, после се завиват, започвайки от основата към върха.

Кроасаните се поставят върху тава застлана с хартия за печене на разстояние от около 5 см. един от друг и се оставят да втасат за около 1 ½ до 2 часа.

Пекат се в предварително загрята на 230 градуса фурна, като преди това се намазват с яйце. Когато се поставят във фурната, тя се намалява на 190 градуса и се пекат около 20 минути или до зачервяване.