Здравейте момичета! Ще ви запознаем с някои от тънкостите на сервирането на вино, защото дори виното да е чудесно, ако се сервира неправилно нито вие, нито гостите ви ще усетят качествата му и ще се насладят.

Изборът на вино и на подходящо ястие към него е една голяма тънкост и ако човек направи лоша комбинация, може да развали едно добро впечатление, което смята, че е създал… Или пък да провали една бизнес-вечеря от която е очаквал много, или…

Неслучайно все повече ресторанти, които държат на добрата си репутация, назначават сомелиер (sommelier) – човек, който дава съвети на клиентите какво вино да изберат според храната, която са поръчали. Сомелиерът се съветва с готвачите и в зависимост от ястията, които се предлагат, се закупуват съответните вина, които после се препоръчват на клиентите.

Гарафата - защо и как

Преливането на виното в гарафа се препоръчва да се прави от 1 до 3 часа преди сервиране и има две важни значения:

1. Евентуалната утайка остава в бутилката и най-важното:
2. Виното се насища с кислород

Преливането се прави през плътна и чиста памучна тъкан. Бутилката трябва да се държи в такова положение, в каквото е била съхранявана. Това важи и за отварянето, даже и ако положението е полулегнало. Бутилката не трябва да се разклаща в никакъв случай, а преливането да става наведнъж, без прекъсване. Последните 50 ml се оставят в нея. Ако виното е нещо специално, желателно е да се покаже бутилката на заинтересованите гости.

Ако случайно ви мине през ума, че сервирането на вино в гарафа изглежда някаква превзетост, ще си промениш мнението, когато видиш как добре подчертава една красива гарафа цвета на виното и как гарафата хармонира с красивите, изискани блюда на масата.

Ако ще сервирате няколко вина…

Последователността при сервиране на вино по правило е следната: сухо преди сладко, младо преди отлежало, бяло преди червено (с изключение на сладките десертни вина – те са си накрая, с десерта). Хубавите вина, сервирани към основното ястие, трябва да бъдат изпити преди десерта. Във Франция се сервира различни сирена, за да се допие виното преди сервирането на десерта.
Между вината трябва да се консумират подходящи ястия, които да не са много мазни, лютиви или подправени с друга силна подправка. Такива ястия ще притъпят силно чувствителността на небцето и човек няма да може да се наслади напълно на хубавото вино.

Повече за комбинацията на виното с различните ястия, четете в следващия материал! Наздраве и усмихнат ден!