Автор
Люблена Папазова

Ути гощава близначките с пюре с чесън

Няма нищо страшно, ако в пюрето за малките деца се пасират две скилидки чесън, важното е то да е направено с български зеленчуци. Това е рецептата на младия татко Ути Бъчваров, чиито близначки ще посрещнат втората си Коледа тази година. Най-известният телевизионен готвач представи новата си кулинарна книга "Вкусната Европа", издадена в партньорство с Fibank. Тя е пето издание от поредицата "Животът е вкусен" на Ути Бъчваров и е събрала 100 от най-добрите рецепти, обединяващи европейските вкусове. Всяка една от рецептите носи своя собствена история и интересни факти за кулинарните традиции на Стария континент, а Woman.bg използва случая да го разпита за двете му принцеси и празничните трапези, които ни чакат съвсем скоро.

”В момента гледам да храня близначките в български продукти, което всъщност е съживяване на традицията и за мен част от патриотизма. Едновременно с това смятам, че трябва да се експериментира с храната, защото това е част от духа на истинския кулинар. Важното е обаче да сме кулинарни шовонисти и да залагаме на родното. Не искам китайски чесън, взимам само български и с удоволствие го добавям към пюрето на моите две дъщери”, разказа Ути специално за woman.bg.

Двете момичета дойдоха на бял свят в последния ден на август миналата година. Телевизионният кулинар упорито криеше новината, че дългогодишната му приятелка Мария е бременна и успя да я запази в тайна цели девет месеца. Той не разкри веднага и как ще се казват наследничките му, които все пак кръсти на цветя - Далия и Ружа. Имената на малките принцеси не са избрани случайно. И далията, и ружата цъфтят през лятото, а дъщерите на Ути се появиха точно тогава. 48- годишният готвач и нежната му половинка не бързат да се женят, въпреки че повече от 10 години са заедно. От новата книга на Ути избрахме и една рецепта за всички наши читателки, които също ще спазят традицията и ще приготвят боб на Коледа.

Продукти:


500 грама боб
800 грама микс зеленчуци:целина, пъщърнак, морков, лук, чесън
1 стрък праз
1 шепа сухи гъби
суха подправка по ваш избор:джоджен,босилек или чубрица
олио
100 грама масло
1 картоф
Захар, черен пипер
1 глава чесън цяла, необелена
1 суха пиперка
1 суха люта чушка
сол

Начин на приготвяне:


Бобът накиснете от предния ден, варете 20 минути и изхвърлете водата. Зеленчуците нарежете на ситно. След това ги задушете в маслото. Сложете малко захар или половин лъжичка мед, черен пипер и сухата подправка по ваш избор, но да е само една. Прехвърлете всички-боб и зеленчуци във високо гърне, сложете шепа сухи гъби, главата чесън, една суха и една люта пиперка. По желание нарязан на кубчета картоф. Долейте вода и приберете гърнето във фурната на 150 градуса с вентилатор за поне 2 часа. Посолете след изваждане.

Четете още: Защо рибата е толкова полезна?