Автор
Цвета Герчева

В сезона на грила - как да направим перфектния загар

Ако има време от годината, което истински обожаваме, то това е сезонът на грила. A в разгара на късната пролет и на прага на лятото, има едно нещo, което може да накара всичките ни сетива да се обострят и това е ароматът на току що изпечен стек.

Мммм, има удоволствия от живота, които не са за пропускане, и добре приготвената скара е едно от тях. Как обаче да направим перфектният загар? Каква е тайната на вкусната пържола и защо е толкова важно да знаем точно кога да се обърне месцето или зеленчуците? Именно на тези въпроси отговаряме тук.

И така, кои са златните правила за апетитен загар? Допитахме се до специалист, който ни издаде някои добре пазени тайни от кухнята. На първо място, много е важно да подготвим скарата, оребрена тенджера или тиган за печене. Ако имате съд с незалепващо покритие (използвайте момента и си вземете страхотен грил тиган за печене с оребрено дъно или барбекю тава за печене от лоялната програма на BILLA - CHOP&GRILL на половин цена, която ще е активна от 9 май до 17 юли), то тогава почистването е много лесно. Ако обаче се доверявате на класическа скара, то имайте предвид, че мазнината и миниатюрните парченца месо, които са останали от миналото печене, трябва да се почистят, за да не придадат лош аромат и вкус на храната.


Как обаче най-лесно да стане това? Експертите не съветват да залагаме единствено на препарати за почистване на скара, защото понякога и от тях остава аромат. Най-добрият начин е да загреем добре скарата и да разрежем на половина една глава лук. С нея внимателно да натъркаме оребрените части така, че всякаква мазнина и частички да бъдат премахнати. Готово - скарата е готова за свещенодействие.
На второ място - не забравяйте, че за да стане сочно месото и да не изгуби соковете си, трябва да го сложите на добре нагорещена повърхност. Грешка е да се пече на ниска температура, освен ако не искате да постигнете някакъв лек опушен ефект при стека. Много е важно да знаете и кога и как да обърнете пържолата.
За целта, снабдете се с професионални инструменти за барбекю - те ще направят готвенето на скара истинско удоволствие и няма да изгорите всичките си пръсти, докато се опитвате да обърнете надениците с обикновена вилица, например.


Ако нямате подходяща щипка, не пропускайте
да прегледате лоялната програма на BILLA с прибори и съдове от серията CHOP&GRILL. В момента за всеки 10 лв. похарчени на касата на магазина получавате по една промо-точка, а когато съберете достатъчно точки, можете да си купите грил прибори и съдове с 50% отстъпка. Повече информация относно продуктите от лоялната програма може да намерите на сайта на BILLA. Те са направени от специални материали, които са огнеупорни и имат достатъчно дълги дръжки, за да не усещате горещината на грила близо до дланите си, когато проверявате месото или зеленчуците. Ето защо приборите са задължителна част от арсенала на всеки грил-майстор.

На трето място - мариновайте и залагайте на разнообразието. Казват, че добрият готвач се познава по това, че дава на всеки от гостите си възможност да открие неговото любимо хапване. Затова - когато поканите приятели на барбекю, минете през BILLA и вземете няколко разнообразни мезета. Свежи зеленчуци или наденички, котлети, пържоли - изборът е огромен, а в BILLA има голям избор от качествено месо и месни продукти с марка „Българска ферма“ с гарантиран български произход.


И най-важното - не забравяйте подправките. Напоследък много готвачи предпочитат да приготвят месото не с обикновен черен пипер, а с бял, зелен или розов. Вземете си микс от всички видове и ги смелете преди да ги поръсите, за да са максимално ароматни. С лоялната програма на BILLA CHOP&GRILL в момента има много удобна професионална мелница за подправки, така че можете да я добавите към своя грил арсенал още този сезон.

На последно място, но не по важност - една от най-важните тайни за перфектния загар на скарата. Има специална методика за това колко време трябва да се пече месото, преди да се обърне. Правилото е много просто: 60% от общото време за печене се оставя от едната страна и 40% от другата. Така винаги ще имате перфектна коричка на вашата скара.

А ако искате да се снабдите с качествени грил прибори и съдове - не пропускайте да разгледате предложенията от лоялната програма на BILLA CHOP&GRILL, която ще е актуална между 9 май и 17 юли. Имат и страхотни ножове, които не са за изпускане.

Повече информация по кампанията и продуктите вижте тук!

(в материала има продуктово позициониране)