Автор
Woman.bg

Веджи банички с пълнеж от патладжан, тиквички, нахут и хариса

Тези великолепни банички спокойно могат да украсят трапезата в празничната Бъдни вечер и да доставят неподозирана радост на небцето и сърцето ви.

Време за приготвяне: 45 мин.
Брой порции: 12-14

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

200 g сварен нахут
125 g масло Lurpak, леко разтопено
1 глава червен лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязан
1 голям патладжан, нарязан на малки кубчета
2 тиквички, нарязани на дребни кубчета
2 ч.л. гарам масала
1/2 ч.л. смляна канела
200 g нарязани домати
1 с.л. розова хариса
200 ml йогурт
1 връзка копър, едро накълцан
1 лимон, кора и сок
1 опаковка кори за баница
семена от сусам и семена от нигела за украса

КАК ДА ГИ ПРИГОТВИШ

1. Изплакни и отцеди нахута. Постави го в купа с щипка морска сол и го намачкай с вилица, като запазиш част от текстурата. Покрий и остави настрана.

2. В голям тиган разтопи 25 g масло и запържи лука и чесъна на средна температура за 3-4 минути или до омекване. Добави патладжана и тиквичките, увеличи котлона и готви за още 2-3 минути, като бъркаш постоянно.

3. Когато зеленчуците омекнат, добави подправките и разбъркай добре. Добави доматите и розовата хариса. Остави да къкри леко за около 20 минути или до готовност на зеленчуците и сгъстяване на соса. Ако сместа се сгъсти прекалено, сложи мъничко вода. Добави намачкания нахут, подправи със сол и пипер и остави настрана да изстине.

4. Междувременно можеш да приготвиш дипа, като миксираш йогурта, копъра и лимона. Накрая овкуси със сол и пипер.

5. Разтопи останалото масло в малка тенджера и остави настрана. Извади корите за баница и ги нарежи наполовина и след това още веднъж наполовина, така че да получиш 4 парчета. Постави две от нарязаните кори една върху друга и ги намажи с малко от разтопеното масло. Сложи 1 с.л. от пълнежа в единия ъгъл на кората, като оставиш разстояние от 1 cm.

6. Повдигни ъгъла на кората с пълнежа и го сгъни на диагонал, за да получиш триъгълник. Продължи да нагъваш, като запазиш триъгълната форма и мажеш с масло в процеса на нагъване.

7. Получената баничка прехвърли върху хартия за печене, като намажеш с още разтопено масло и поръсиш със семена от сусам и нигела. Повтори с останалите кори и пълнеж и след това изпечи в предварително загрята фурна на 200°С (или 180°С за фурни с вентилатор) за 20 минути или до позлатяване.

8. Поднеси с дипа от йогурт и копър.