Великден наближава, а с него идва и времето за вкусни рецепти! И ако вече имате стара семейна рецепта за козунак, ние днес ви предлагаме една идея за великденски кифлички, която, сигурно сме, ще ви хареса. запретнете ръкави, омесете тесто, изпечете малко кифлички и нека домът ви да ухае на хубаво масло, канела и Великден!

Време за подготовка: 3 ч. и 30 мин.
Време за готвене: 25-30 мин.
Брой порции: 12-16


ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

200 мл мляко (плюс още малко за глазурата)
100 г Lurpak (меко)
1 ч.л. смляна канела
2 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
20 г прясна мая или 10 г суха активна мая
50 г пудра захар (плюс допълнително за поръсване в глазурата)
550 г бяло брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян пресен джинджифил
3 яйца
50 г касис
50 г стафиди
50 г захаросани портокалови кори

За кръстчетата:


3 с.л. обикновено брашно
щипка сол
1-2 ч.л. студена вода

За глазурата:


50 г пудра захар
1 с.л. разтопен мед
1/2 ч.л. смлян микс подправки (канела, индийско орехче, бахар, карамфил, джинджифил, кориандър и кимион)
75 мл сок от портокал

КАК ДА ГИ ПРИГОТВИШ


1. Затопли млякото в малка тенджера. Добави маслото Lurpak, канелата, карамфила и настърганото индийско орехче и разбърквай, докато се разтопи маслото. Остави да изстине и след това смеси млякото заедно с маята и 1 ч.л. захар.
2. Пресей брашното в голяма купа и добави оставащата захар, сол и джинджифил. Направи кладенче в средата и сложи яйцата, които трябва да са леко разбити, и около 2 с.л. от получената смес. Тестото се меси около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
3. Постави тестото в чиста, омаслена купа. Покрий и остави на топло, докато удвои обема си (около 2 часа).
4. Когато тестото е готово, постави го на леко намаслена повърхност, разточи го в голям квадрат и поръси с плодовете и захаросаните портокалови кори. Размеси го отново и след това го раздели на 12-16 равни части, като всяка се оформя в топче. Нареди ги в тава, покрита с хартия за печене, покрий ги и ги остави на топло за около 30 минути или докато се удвоят на големина.
5. Затопли фурната на 200 градуса или 180 градуса за фурна с вентилатор.
6. Разбий останалите яйца с малко мляко (2 с.л.) и намажи леко всяко топче.
7. За да направиш декорация с кръстчета върху кифличките, смеси брашното и солта с достатъчно студена вода, че да се получи хомогенна смес. С помощта на чаена лъжичка, нарисувай тънък кръст върху топчетата. Време е да ги сложиш във фурната - пекат се около 25 минути или докато станат златисти.
8. Междувременно в малка тенджера добави съставките за глазурата и ги кипни. Остави сместа да ври на слаб огън, докато получиш сироп. Намажи изпечените топчета с получения сироп веднага, щом ги извадиш от фурната!

Четете още:

Дни за Възкресение: вкусната храна, която ни кара да се чувстваме щастливи

(в материала има продуктово позициониране)