Какво е великденската празнична трапеза без ароматния домашно приготвен пухкав козунак? Броени дни до най-светлия християнски празник представяме на вниманието ви една изкусителна рецепта за Великденски козунак с шоколад. Сред важните съставки тук е маслото Lurpak® Unsalted - то ще придаде на вашето творение онова обсебващо и нежно ухание, с което само класическият домашен козунак може да се похвали.

Време на приговяне: 10 ч.
Продукти за 2 бр. козунак:


За тестото:
300 мл хладко прясно мляко
1.1 кг брашно
150 г масло Lurpak® Unsalted
4 яйца
3 жълтъка
300 г пудра захар
12 г суха мая, смесена с чаена лъжица пудра захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. ванилов екстракт
сока на един лимон
сока на един портокал



За пълнежа:
160 г масло Lurpak® Unsalted, на кубчета
180 г черен шоколад 70%, разтопен
300 г пудра захар
2 ч.л. канела
80 г какао на прах
300 г бадеми, нарязани на едро

Приготовление:
1. Смесете маята с чаената лъжичка пудра захар с 50 мл от прясното мляко и оставете настрана за 15 минути, за да се активира маята.

2. В голяма купа смесете брашното, пудрата захар и щипка сол. След това добавете лимоновия и портокаловия сок и отново разбъркайте добре.

3. Добавете към сместа останалото прясно мляко и сместа с маята.

4. В друга купа разбийте яйцата, жълтъците и ваниловия екстракт.

5. Добавете яйчената смес към сместа с брашното и разбъркайте добре. Ако използвате кухненски робот, нека сместа се бърка около 10 минути.

6. След това добавете разтопеното предварително масло Lurpak® Unsalted малко по малко и разбъркайте добре до получаването на гладко тесто.

7. Увийте във фолио тестото и го оставете да втасва в хладилника за поне 6 часа.

8. На следващия ден го извадете и го оставете да се отпусне на стайна температура.

9. Започнете с приготвянето на пълнежа. Разбъркайте кубчетата масло в разтопения черен шоколад, докато се разтопят и те.

10. Добавете пудрата захар, канелата и какаото на прах. Разбъркайте, докато се получи хомогенна и гладка смес. Оставете да се охлади за около 10 мин.

11. За печенето ще са ви необходими две правоъгълни форми за кекс. Намазнете ги с масло добре.

12. Извадете тестото на предврително набрашнен плот и го разделете на две части.

13. Разточете двете парчета в правоъгълна форма, всяко с размер около 30 на 40 см.

14. Намажете добре цялата повърхност на двете парчета с шоколадовата смес и поръсете с филираните бадеми. Завийте на руло откъм по-късата страна.

15. Срежете полученото руло през центъра по цялата дължина и оплетете двата фитила. Повторете стъпките с втория козунак. След това сложете двата козунака в металните форми и оставете отново да втасват за около 1-2 часа на топло място.

16. След това печете в предварително загрята фурна на 175°C с вентилатор за около 45-50 минути. Когато козунаците станат златисто кафяви, покрийте повърхността на формите с фолио, за да не изгорят. Козунакът е готов, когато при пъхване на клечка за зъби, не остават следи по нея и е суха.

17. Извадете козунака, махнете фолиото и го оставте да почива още около 30 минути преди да го нарежете.

Съвети:
1. Разбъркването и омесването на тестото са важни, за да се получи пухкав и вкусен козунак.
2. В рецептата се използват бадеми, но те могат да се заменят с лешници или орехи.
3. Оставете козунака да почива на метална решетка поне 20 минути преди да пристъпите към рязане. Това е необходимо тъй като сладкишът продължва да се „пече“ и след като е изваден от фурната, тъй като е още топъл.

(в материала има продуктово позициониране)