Честит празник, мили дами! Днес ви представяме рецепта за вкусно сладко изкушение от Михаела Белорешка от Good Natured Food, която ще подсили и подслади този така специален ден!
Време за подготовка: 40 минути
Време за печене: 3 часа
Общо време: 3 часа и 40 минути
За блата:
100 г печени бадеми
100 г безглутенови бисквити
50 г разтопено масло
За крема:
750 г (3 опаковки) крем сирене Арла Натурално 250 g XL
4 яйца
100 гр. заквасена сметана
100 гр. бадемов тахан* (рецепта по-долу)
200 гр. (1 ч.) меласа
1/8 ч.л. семена ванилия
За украса:
бадеми, потопени в меласа
горски плодове
*за бадемовия тахан:
300 г бадеми
щипка сол
Рецепта:
Изпечете всички бадеми за около 15 минути в умерена фурна.
Сложете 300 г в мощен блендер с малко сол и пасирайте, докато се получи гъста паста (около 10-15 мин). Прехвърлете тахана в купа.
Отделете 100 г от бадемите и ги сложете отново в блендера, заедно с бисквитите. Пасирайте до пясък.
Добавете разтопеното масло, докато се получат едри трохи.
Прехвърлете сместа в тава с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене и притиснете към дъното, като оформите блат. Изпечете блата за 10 мин в умерена фурна и извадете да изстине.
За крема смесете всички съставки без яйцата в голяма купа и разбийте с миксер.
Добавете едно по едно яйцата, докато се поемат от сместа.
Изсипете крема върху блата и печете чийзкейка за 3 часа на 100 градуса.
Охладете за минимум 2 часа.
Украсете чийзкейка с горски плодове и бадеми, потопени в меласа.
Бележка:
Може да използвате готов бадемов или друг вид ядков тахан.