Необходими продукти:

1 кг брашно
6 яйца
250 гр захар
200 гр мазнина (за най-добър резултат смесете мас, масло и олио)
200 мл прясно мляко
40 гр прясна мая
настърганата кора на един лимон
бадеми за украса

Начин на приготвяне:

Започвате с маята, която разтваряте в хладко мляко, в което сте сложили 2 лъжици брашно и 1 лъжица захар. Разбъркайте хубаво и оставете да втаса.

В голяма купа изсипете брашното и по средата му направете кладенче (не забравяйте да пресеете брашното – това е изключително важно за всяко пухкаво печиво!). В кладенчето изсипете втасалата мая.

В отделна купа разбийте яйцата и захарта. Тази смес излейте при брашното и започнете леко да замесвате тесто. Постепенно доливайте и млякото като продължавате да месите.

Добавете настърганата кора от лимон. Постепенно доливайте към тестото мазнината (нека бъде лекичко загрята). Месете, месете, месете, докато не се получат мехурчета в тестото.

Оставете тестото да почива и втасва. Трябва да удвои обема си!

Разделете тестото на четири топки, които разтеглете на дълги фитили.

Подредете ги един до друг и леко ги разстелете. Идва ред и на сплитането на плитка от тестото – за целта ви предоставяме и видео-образец:

Сложете сплетения козунак в намазнена тавичка за кекс (продълговата) и отново го оставете да втаса.

Фурната трябва да е добре загрята на 180С. Намажете козунака с едно разбито яйце в малко мляко, поръсете със захар и украсете с бадеми.

Козунакът се пече за около 40 минути, докато хване златна коричка.