Никой не е по-голям от хляба, казваше баба ми на сурията деца, седнали на масата вкъщи. Насъщният не се изхвърля, защото, когато настъпят по-бедни времена, може и него да го няма на трепазата, учеше ни тя.

Та затова днес, когато вкъщи остане хляб и допре до кожата за боклук, го слагаме в отделна торбичка, която оставяме на гълъбите или кучетата. Но това е последният вариант. Ето защо ви предлагам и няколко рецепти, в които да включите остатъците от кутията за хляб.

Вкусотия със стар хляб

Необходими продукти:
5 домата
1 глава лук
1 лъжица брашно
щипка сол
щипка захар
магданоз
стар хляб
сирене

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите, като може да използваме и от консерва, нарязваме ги на дребно и ги изсипваме в загрятото олио, където вече сме запържили 1 глава лук и 1 лъжица брашно. Посоляват се и се поръсват с щипка захар, слага се нарязан на ситно магданоз, разбъркват се и се свалят от котлона. Завираме предварително вода, в която потапяме и изваждаме предварително приготвения стар хляб, нарязан на филии. В тава сипваме соса, редим хляб, сипваме отново от соса, настъргваме сирене, пак хляб и отгоре сос и сирене. Предварително загряваме фурната на 150 градуса и печем около 15-20 минути.

Пица от стар хляб

Необходими продукти:

хляб
олио
сирене
кашкавал
доматено пюре
кренвирши
яйца
гъби

Начин на приготвяне:

Съобразяваме продуктите спрямо количеството стар хляб, което искаме да употребим. В тава слагаме олиото, след това хляба. В купа изсипваме 2-3 с.л. доматено пюре и малко вода, разбъркваме хубаво и прибавяме разбитите яйца, натрошеното сирене и пак разбиваме. Всичко това слагаме върху хляба, след това другите продукти и печем в предварително загрята фурна.

Баница със стар хляб

Необходими продукти:

половин стар добре изсъхнал хляб
6 яйца
1 кофичка кисело мляко
350 гр. сирене
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на малки кубчета. Яйцата се разбиват леко. Натрошава се сиренето и се прибавя към яйцата. Содата се разбърква с киселото мляко и то се изсипва при яйцата. Добавят се олиото и водата и се разбърква добре. Тава се намазва с малко олио и хлебните късчета се разстилат в нея. Заливат се със сместа и се пече в предварително загрята фурна.

Сладкиш от стар хляб

Необходими продукти:

500 гр. хляб
2 яйца
30 мл олио
ядки по желание
стафиди
сол
захар
пресни плодове според сезона

Начин на приготвяне:

Нарежете стария хляб на тънки филийки, запечете го и го натрошете на едро. Смесете с ядки (фъстъци или орехи), стафиди, яйцата, сол, захар на вкус, олиото и 1 ч. ч. вода. Разбъркайте добре и печете в загрята фурна в намазнена форма. Пригответе сироп, който ароматизирайте с 1 ванилия или друг аромат- Залейте изпечения сладкиш и оставете да поеме течността. Украсете с пресни плодове, каквито има, според сезона.

Бонбони от стар хляб

Необходими продукти:

половин стар хляб
3 ч.л какао
1/2 пакетче масло
2 шоколада
3 ч.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Хлябът се натрошава без кората и се прибавя разтопеното масло. Добавят се какаото и захарта и се омесва тесто. С ръце се оформят кръгли бонбонки. Шоколадите и прясното мляко се разтопяват на водна баня и се поливат върху бонбонките. По желание може да украсите с кокосови стърготини.

Източник: dete.bg