В своя кулинарен блог Two Blue Lemons Сара Валдман описва себе си като щастливка, избягала от големия град в китен фермерски остров на име Martha's Vineyard, намиращ се на юг от Кейп Код, Масачузец. Там живее със съпруга си, 2-годишния си син и кученцето им. А вкусното ѝ блог пространство е място, в което споделя живота си на острова и документира храната, която приготвя у дома.

Открих Сара преди година, в разсеяно и безцелно търсене на рецепти с домашно отглеждани продукти. Направи ми впечатление чудноватото име на блога ѝ - Два Сини Лимона! Откакто запълвам собственото си готварско тефтерче с вкусотиите на Сара, не съм спирала да се възхищавам на лежерния и очарователен маниер, с който поднася храна на читателите си. Продуктите, с които Сара готви са почти изцяло с домашен произход и това тя държи да подчертава възможно най-често. Те са разковничето на здравословния и вкусен начин на живот, който семейството ѝ води.



На шега или не, реших да пиша на лицето стоящо зад невероятния проект Two Blue Lemons и да я поканя да стане част от коледната ни рубрика „Вкусно и коледно”. Дори не очаквах, че чаровната Сара ще ми отговори. Да, вярно, че беше близо 1 през нощта, когато отворих писмото ѝ, но това не попречи да извикам от изненада и удоволствие и да разбудя сладко заспалите ми момчета (любимият и кучето). Сара Валдман е също толкова мила и сладка, колкото си я представях в продължение на цяла една година! Отговори на въпросите ми, предостави на сайта и Вас читателите цели пет рецепти, от които обаче избрах да предложа само две. Останалите ще публикувам малко по-нататък, обещавам!

Снимка: Sarah Waldman



Представям Ви Сара и нейната Коледа...

Кой си ти?

Сара – блогър, майка, съпруга, сестра, дъщеря, лаком кулинар.

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

Обичам храната. Обичам да я готвя, да я снимам, да я пазарувам, да я аранжирам и най-вече да я хапвам. Опитвам се да използвам храната като продължение на личността ми.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

Честно казано, всеки от семейството има различен стил на готвене и вкусови предпочитания. Съпругът ми Ник готви, но обича да го прави бавно, детайлно, по цял ден... Например, домашно приготвена паста. Докато аз съм майстор на ежедневните семейни ястия. Синът ни Дилан вече започва да бъде активен в кухнята, така че може би един ден ще ни готви!

Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Баба ми по майчина линия е шведка и нейният най-запомнящ се десерт е Коледен Щолен, който винаги ядем на закуска на Коледа. А прабаба ми правеше невероятни пайове – ябълков пай и ангелски пай (начупени целувки с разбита сметана) бяха нейните специалитети. Нейна е вината за моята любов към сметаната!

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Любимите ми коледни ястия са тези, които ям цял живот и на които мога да разчитам, че ще ме посрещат у дома всяка година. Баща ми приготвя голямо количество крем супа от омар за Бъдни вечер и ми се иска винаги да го прави. Супата е великолепна за празничната ни трапеза в Ню Ингланд. Харесвам я със сок от лимон и черен пипер – вкусно!

Влюбена ли си?

За щастие, да! Щастливка съм. Имам късмета да изпитвам много и различни видове любов в моя живот – романтична, майчина и силна семейна любов. Обичам съпруга си като партньор и най-добър приятел. Няма нищо по-хубаво от това да виждаш как съпругът ти става баща. Обичам сина си с пълна всеотдайност, а родителите ми и сестра ми по неописуем начин.

Каква е връзката между любовта и храната?

Хмм, мисля, че най-общото нещо между любовта и храната е, че даваш част от себе си на някой друг и му се доверяваш по този начин. Ако приготвяш храна за някого, ти му даваш своите идеи, време, внимание и грижа. Както в любовта, така и в готвенето казваш – нека използвам част от себе си, с която да те направя щастлив, защото само така мога и аз да бъда щастлива.

Ако беше десерт, какъв щеше да си? И с какво лакомство би описала сина си?

Ако бях десерт, щях да съм сладкиш с ягоди, приготвен с прясно набрани градински ягоди, овкусени с пухкава сметана, наредени върху домашно изпечени, въздушни блатове. Дилан засега обича почти всички десерти, които е опитвал, но сякаш най-любим му е класическият ванилов сладолед.

Снимка: Sarah Waldman



Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

О, имам добър пример! Островът Martha’s Vineyard, където живеем, има собствен фестивал на дивата храна и хората приготвят ястия, направени от местно отгледани продукти и животни. Последно опитах автентичен пай с месо от катерица и знаете ли, има вкус на пиле!

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Надявам се Бъдни вечер да е вечер, която ще преоткрие вярващия у Вас и така съвсем искрено ще празнувате в името на всичко, което имате. Отпуснете се, седнете, наслаждавайте се и забравете за всекидневния стрес.

Опиши магията в твоята кухня?

Не знам дали бихте нарекли кухнята ми магическа, ако я видите на живо! Пълна бъркотия е. Откакто целодневно се отдавам на майчинството, Дилан постоянно се навърта около мен, но за щастие знае как да помага (подправя със сол и пипер, обича да бели зеленчуци и да бърка). Така че кухнята ни е доста натоварено, забавно и креативно място за цялото семейството.

Къде ще си на Коледа?

Ще бъдем в Бостън, Масачузец, където ще се видим със семейството на баща ми, на майка ми, както и това на съпруга ми – много хора и добра храна! Ще се приберем вкъщи за Нова Година, за да отпразнуваме 2013-а с разходка на студено по плажната ивица.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Пожелавам Ви винаги да чувствате къщата си като свой дом.

Млечно смути

Снимка: Sarah Waldman

1 малък, обелен банан
1 чаша пълномаслено кисело мляко
4 супени лъжици вода
1 супена лъжица сурови бадеми, начупени
1 чаена лъжичка мед
¼ чаена лъжичка ванилов екстракт
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела

Сложете всички съставки в блендер. Включете го на средна скорост и смилайте, докато не се получи мека и лека консистенция.

Разсипете в 2 чаши и веднага сервирайте. Ако искате поръсете с още малко индийско орехче и канела.


Снимка: Sarah Waldman

Рулца със сладки картофи

/за около 24 броя/

Снимка: Sarah Waldman

2 пакетчета суха мая
4 супени лъжици захар
½ чаша топла вода
3 супени лъжици разтопено масло
1 супена лъжица сол
3 яйца
1 ½ чаша пълнозърнесто брашно
1 ½ чаша бяло пшенично брашно
½ чаша сварени и намачкани сладки картофи
2 супени лъжици заквасена сметана

1. Включете фурната да се загрява на 180С. Смесете в голяма купа маята с 1 супена лъжица захар и топла вода и оставете да престои 5 минути. След като мине посоченото време, добавете към маята захарта, маслото, солта и 2 от яйцата, разбъркайте много добре.

2. Добавете вътре и брашното – 1 чаша, след това хубаво разбърквате и така, докато не се усвои цялото брашно. Накрая добавете и намачканите картофи.

3. Изсипете полученото тесто върху набрашнена повърхност и месете в продължение на 2-3 минути.

4. Когато тестото е меко и еластично, го сложете в намазнена купа и отгоре го намажете с масло. Покрийте го със свежо фолио и го оставете да втасва на топло, докато не удвои обема си (отнема около час).

5. С ръка натиснете тестото, за да слегне, оформете го на топка и нека почине за 2 минутки. Издърпвайте от тестото количество, с което да оформите питки с размер на голф топка.

Снимка: Sarah Waldman

6. Подреждайте ги в тава, покрита с намазнена хартия за печене, с по около два пръста разстояние една от друга (ако нямате против топките да се слеят по време на печене, подредете ги по-близко една до друга). Отново ги покрийте с кърпа и изчакайте, докато удвоят обема си.

7. Разбийте 3-ото яйце със сметана и с четка разнесете върху топките. Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато топките не придобият приятен кафеникав загар.

Снимка: Sarah Waldman