Автор
Woman.bg

Вкусно и полезно: супа от цвекло с крем сирене!

Супа може да се хапне на обяд, може да се хапне и за вечеря. Цвеклото е много вкусно и полезно, а когато към него добавите няколко тайни съставки, ще се получи удивително ястие, достойно и за най-изтънчения и претенциозен вкус.

Време за готвене: 30 мин.

Брой порции: 4

Продукти:

6 глави цвекло – измити, но необелени
6 глави лук шалот
1 с. л. зехтин
1,5 л зеленчуков бульон
сокът от ½ лимон
соли и черен пипер
2 с. л. заквасена сметана

Продукти за топинга:
100 мл заквасена сметана
100 г крем сирене Arla Лайт

Приготовление:
Увийте в алуминиево фолио всяка от главите цвекло и печете във фурната на 180°С 40 мин. или докато омекнат. Оставете ги да изстинат.

Задушете в зехтин нарязания на ситно шалот в дълбока тенджера, докато стане златист. Добавете бульона и оставете да заври, след което намалете температурата.

Обелете изпеченото цвекло и го пасирайте заедно с бульона с лука, заквасената сметана и лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер.

В отделна купа смесете крем сиренето със заквасената сметана. Разпределете супата в купички и сложете по 2 с. л. от топинга.

Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте.

(в материала има продуктово позициониране)