Примамливо нежен и очарователен ябълков сладкиш, който ще стопли душата ви.

Продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 ч.л. кафе (какао)
0,5 ч.ч. орехи
стафиди
по желание 0,50 мл газирано питие лимонада, кола или др.
1 бакпулвер
2 с.л. пудра захар
4 ябълки, настъргани

Приготвяне:

В купа се разбиват яйцата и захарта. На струйка се добавя олиото. Брашното се разделя на две, като в едната му част слага бакпулверът и пресява заедно.

Смесва се брашното с яйчената смес. Ако имаме 50 мл газирана вода или друго газирано го добавяме и него. Добавя се и ванилията, а накрая - и настърганите ябълки. Отново се разбърква всичко.

Сместа се разделя на две. В едната ѝ част се добавя какаото и се разбърква до хомогенна смес. В обрашнената и омазнена тава се изсипва едната половина от сместа. След това върху нея се сипва и другата смес, която е с какаото. Може да се добавят и ядки по желания.

Пече се на средно ниво и на средно силна фурна. За да не прегори отгоре, може да му се сложи фолио за кратко време. За готовност се проверява с клечка за зъб - по нея не трябва да има мокри участъци, което е сигурен знак, че кексът е изпечен.

Изважда се от фурната и се прехвърля в голяма чиния. Така обърнатият кекс се поръсва с пудра захар по желание.