Вкусен ябълков пай – най-хрупкавата коричка, най-сочният пълнеж.

Необходими продукти за 8 порции:

За пълнежа

1 кг ябълки “Петровки”
140 г захар
½ ч.л канела
3 с.л брашно
За тестото
225 г масло на стайна температура
50 г захар плюс още малко за поръсване
2 яйца
350 г брашно
бита сметана, за сервиране

Начин на приготвяне:

Застелете голяма тавичка с кухненска хартия. Нарежете ябълките на четири, изчистете ги от вътрешността, обелете ги и ги нарежете на резенчета с дебелина 5 мм. Наредете ги равномерно в тавичката. Покрийте ги с кухненска хартия и ги оставете настрана, докато приготвяте и охлаждате тестото.



За тестото разбийте маслото и захарта в голяма купа само докато се смесят. Чукнете вътре едно яйце плюс още един жълтък (запазете белтъка на второто яйце за глазиране). Разбийте всичко за не повече от минута – сместа ще изглежда малко като бъркани яйца. На този етап започнете да добавяте брашното с дървена лъжица, като вземате по една трета от него, докато сместа стане на бучки. Накрая го съберете с ръце и внимателно го замесете на топка. Завийте го с прозрачно фолио и го охладете за 45 мин. Смесете захарта, канелата и брашното за пълнежа в купа, която е достатъчно голяма да побере и ябълките.

След като тестото се охлади, загрейте фурната на 190°C (170°C с обдухване). Разбийте запазения белтък с вилица. Отделете 1/3 от тестото и я дръжте покрита, докато разточвате останалото. С тази една трета застелете тава за пай с диаметър 20-22 см и дълбока 4 см, като оставите малко от тестото да се подава извън тавичката. Разточете кръг от останалото тесто с диаметър около 28 см. Подсушете ябълките с кухненска хартия и ги добавете в купата със захарта, канелата и брашното. Бързо объркайте всичко с ръце и веднага го изсипете в застланата с тесто тава



Поръсете с малко вода подаващото се тестено ръбче и „захлупете” пълнежа с другата част от тестото. Хубаво притиснете краищата, за да се слепят. Изрежете получилия се ръб с остър нож и нацепете пая на 5 места, за да има откъде да излиза парата. (На този етап може да го замразите.) Намажете го навсякъде с белтък и поръсете със захар. Печете 40-45 мин до златисто. Извадете готовия пай и го оставете да почине 5-10 мин. Поръсете с още захар и го сервирайте топъл с малко бита сметана. Източник: goodfood.bg