Автор
Woman.bg

Яде ви се нещо сладичко? Вижте 3 лесни десерта с череши!

Признаваме си, обичаме черешите - тези вкусни летни изкусителки! Затова и всеки ден от офиса тичаме до близкото пазарче, за да си купим от тях, въпреки че килото им е колкото скъп крем за ръце.

Но пък вкусът им е божествен, а и нищо не отива на летните дни така, както този плод. Като се чувстваме длъжни да поясним - те са не само възхитително апетитни, но и са идеални за всяка дама, която внимава за фигурата си. Причината е, че са с нисък гликемичен индекс.

Освен всичко споменато дотук, черешите са истински еликсир на здравето и младостта със своето високо съдържание на витамин С, В и А, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор.

Затова ги консумираме под всякаква форма, не само сурови, но и като основна съставка в десерти. А ето и рецептите за любимите ни сладки изкушения с череши.

Черешов пай

Съставки

За тестото:

500 г брашно
3 яйца
100 г захар
1 с.л. ром
125 мл прясно мляко
кубче мая
1 г сол
150 г масло

За плънката:

2 кг череши
1 кг захар
1 пръчка шушулка ванилия

Начин на приготвяне

За тестото: Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавя ромът.

Прясното мляко се затопля до 35-40 ºС и към него се прибавят маята, солта и една супена лъжица захар.

От вече пресятото брашно се оформя кладенче и в него се изсипват разбитите яйца и млякото с маята.

Меси се до получаването на хомогенна смес.

Маслото се разтопява и "вкарва" в тестото с месене.

Тестото се разстила и се намазва с масло. След това се покрива.

Поставя се в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.

Слага се във форма за пайове и се пълни с вече готовата плънка от череши.

Изрязват се ленти от тестото и се поставят преплетени върху плънката, поръсва се със захар.

Пече се в предварително загрята на 220 ºС фурна 10 минути, след това се намалява на 180 ºС и се пече още 30-40 минути.

За плънката: Черешите се измиват и изцеждат добре, почистват се от костилките.

Ванилията от пръчка се настъргва .

В подходящ съд се поставят черешите заедно със захарта и с ванилията. Слагат се на котлона.

Плънката се вари 10 минути, като междувременно се разбърква.

Чийзкейк с конфитюр от череши

Съставки:

250 г бисквити
125 г масло
125 г заквасена сметана
125 г крема сирене
200 г череши

Начин на приготвяне:

Натрошените бисквити се разбъркват с разтопеното масло. Разстилат се на дъното на съда, в който ще се приготвя десертът, и се заглаждат.

Сметаната и крема сиренето се разбъркват и се намазват върху бисквитите с маслото.

Запича се за 10 минути в предварително загрята на 200 ºС фурна.

Изважда се от фурната и изчакваме да поизстине, след което се намазва с конфитюра от череши.

Може да се консумира веднага, но става по-хубав, след като престои няколко часа в хладилника.

Сладкиш с череши, кокос и шоколад без печене

Съставки:

200 г череши
120 г кокосови стърготини
100 г крема сирене
400 г кондензирано подсладено мляко
150 г масло
250 г какаови бисквити

Шоколадов ганаш:

100 г сметана
100 г шоколад

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смесват с маслото и се разстилат върху хартия за печене в правоъгълна тавичка. Сместа се притиска леко, за да се получи твърда основа.

Тавичката се поставя във фризер за 30 минути да стегне.

За шоколадовия ганаш се загрява сметаната. След като заври, се отстранява от котлона и се добавя шоколадът при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, до получаване на хомогенна смес. Оставя се да се охлади, но на стайна температура, за да може да се залее сладкишът.

С миксер се разбиват крема сиренето и кондензираното мляко за около 10 минути на висока степен. След това се добавят кокосът и черешите и се разбърква на ръка.

Получената смес се разпределя равномерно в тавата върху бисквитената основа и се заглажда. Поставя се в хладилник за 2-3 часа да стегне.

След това се залива с шоколадовия ганаш и се оставя отново да стегне в хладилника.