През 17 век Наполеон издава заповед всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си, за да не настиват и да не се разболяват.

Налудничавата хрумка на императора лишила французите от възможността да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да се радват на топлината и празничните искри, които пръска традиционният Бъдник.

Френските сладкари обаче намерили разрешение на проблема. Тези прочути майстори на шоколада и калоричните изкушения създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).

Днес по цял свят Коледното пънче се появява върху празничната трапеза и доставя сладко удоволствие за всеки от семейството.

Тази рецепта не е лесна и не се прави за малко време. Но ако имате няколко свободни часа и голямо желание да сътворите истински шедьовър в кухнята, значи това ще е подходящото предизвикателство за вас.

Необходими продукти:

За блата ви трябват 4 яйца, 100 гр. пудра захар, 75 гр. брашно, 1ч.л. бакпулвер, щипка сол и 2 с.л. какао.

За вкусната шоколадова глазура са ви необходими 150 гр. тъмен шоколад, 2 жълтък, 150 мл. прясно мляко, 125 гр. меко масло, 4 с.л. пудра захар и 2 с.л. ром или коняк.

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да се нагрява на 200С. Покрийте с хартия за печене правоъгълна тавичка (24 х 30 см).

Яйцата и захарта се разбийте за 7-8 минути с миксер, докато се получи пухкав крем.

Брашното пресейте с какаото и го прибавете към яйцата.

Полученото тесто се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин.

Обърнете готовия блат върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар.

Още топъл, навийте блата заедно с хартията на руло. Когато изстине го развийте и намажете с крема.

А ето и как да направите крема - шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.

С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново.

Отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони.