Автор
Кипра Хубенова

Замириса ли ви на печени чушки? Ами опечете си и вие...

Ако трябва да асоциирам лятото с някакъв конкретен аромат на храна, това е миризмата на печени чушки. Той се прокрадва и през най-добре залостените прозорци, изпълва квартала с апетитно ухание и те кара да копнееш за...дома. Защото миризмата на печени чушки е асоциация именно за дом, уют, майчина ласка и споделени вечери с близки хора. Всъщност последното не е задължително - мога да си ям печените чушки и сама, с малко сиренце и парче топъл хляб (така наречената "мечка"), но с приятели е винаги по-весело. Сипваш изстудената ракия и правиш огромна купа със салата - само домати, но обелени и много, много нарязани на парчета печени зелени чушки.

Признавам, че съм горд притежател на чушкопек - това Made in Bulgaria "чудо на техниката". Той побира по три "красавици", а резултатът е, че всички в радиус 1 км околовръст разбират, че пека чушки. Ефектът идва от това, че той ги пърли и кожицата издайнически "протестира", обагряйки се от опушено кафяво до черно. После мятам опечените чушки в найлонов плик, за да се задушат и по-лесно да ги обеля. Мнозина от вас може би биха вметнали, и с основание, че най-вкусните печени чушки стават на домашна печка на дърва или заровени в пепелта на огнището (скарата). Съгласна съм, но простите неща вече са лукс. Имаме конвекторни печки, на които и една чушка не можеш да опечеш като хората, а струват 100 пари!

В случай, че и на вас ви се отвори апетит за чушки, споделям три ефектни идеи. Да ви е сладко!

Сандвич с много месо и печени чушки

Идеята на този сандвич е да се насладите на вкуса на много видове ароматни меса, а чушката ще е приятно допълнение за небцето. За целта разрежете една франзела и я намажете с тънък слой сирене "Филаделфия". Започнете да редувате: прошуто крудо, шунка, луканка, моцарела, маруля, резени домат, дебел слой печени и разрязани на ивици червени чушки. Затворете с другата част от франзелата, намазана с "Филаделфия". Ефектът е в преливането на вкусовете.

View post on Instagram
 

Вегетарианска паста със сос от печени чушки

Това е една лесна рецепта за паста с печени чушки. Сосчето е много апетитно и вкусно!

Трябват ви 4 червени чушки, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, нарязан, 5 скилидки чесън, 1/4 чаша сурово кашу, половин чаша зеленчуков бульон(може и от кубче), 2 супени лъжици лимонов сок, листа пресен босилек.

Изпечете във фурната на 220 градуса чушките - около 25 минути. На същата домакинска хартия поставете кашуто, лука, чесъна и печете още 10 минути. Обелете чушките, накъсайте ги на ленти и заедно с останалите съставки пасирайте в блендер до кремообразна смес.

Полученият сос смесете с предварително сварената паста. Украсете с нарязан босилек.

View post on Instagram
 

Салата с чушки

Това си е една семпла салата, но второстепенен герой в нея е авокадото. Към нарязаните червени печени чушки просто добавяте резенчета авокадо, защото вкусовете на двете съставки удивително си хармонират. Малко чесън за разкош и задължително много зехтин и магданоз. Да не забравя и оцет балсамико.

View post on Instagram