Психолог ни предлага 10 прости, но ефективни начина да разпалим искрата в охладнелите любовни отношения.

Страстта има свойството да угасва с времето и други, не по-малко важни чувства, просто я изместват. Например, когато в отношенията преобладават конфликти, обида и озлобяване към партньора, за страст не остава място. Тя не може да съжителства с такива усещания. Но ако искрата е угаснала под натиска на времето, битовата рутина и раждането на деца, всичко е поправимо.

Представяме ви съветите на Галина Ткаченко, психоложка, блогърка и автор на проекти за разкриване на сексуалността и подобряване на финансовото състояние. Някои от тях могат да ви се сторят банални, а други – недостъпни. Въпреки това се постарайте да не се ограничавате в тесни рамки, опитайте се да приспите за малко вътрешния си критик.

1. Започнете да флиртувате с партньора си

Представете си, че току що сте се запознали. Спомнете си как сте искали да се харесате един на друг в началото на отношенията ви. Опитайте се да възпроизведете това състояние.

Поглед. Гледайте партньора в очите 3-5 секунди, като при това отбелязвате колко е привлекателен, после отместете погледа си и се усмихнете. Този похват винаги действа отлично на мъжете. Също така можете да местите погледа си от очите към устните му и обратно.

Докосвания. Пробвайте по време на разговор да докосвате леко партньора, изтупайте несъществуваща прашинка от рамото му – телесният контакт винаги поражда енергия.

Думи. Направете на мъжа простичък и правдив комплимент за външния му вид или за някоя негова постъпка, похвалете чувството му за хумор или силата му.

Жестове. Простите женски уловки като навиване на кичур коса на пръста или небрежно докосване на верижката на врата или обицата все така си работят, въпреки че всички знаят за тях. Това са вашите инструменти за създаване на нужното настроение. Забравете за момент за всички трудности и очаровайте собствения си партньор.

2. Прелъстете го

Забравете всички условности и бъдете по-смели! Можете да ползвате намеци, игри, малко по-открито деколте или по-висока цепка на полата. Прелъстете го в момент, в който той не може да получи достъп до вас, бъдете непредсказуема. Бягайте, изплъзвайте се, веднага щом мъжът ви последва – и той с нетърпение ще очаква вечерта, за да ви докосне по-скоро.

3. Поиграйте заедно на изпълнение на две сексуални желания

Тази игра възстановява дори и силно разклатения контакт между партньорите. Да бъдете откровени и открити за фантазии е гаранция за успех.

4. Развивайте въображението си

Въображението е неизменна част от интимните процеси. Затова колкото повече развивате фантазията си, толкова по-ярък и наситен ще бъде сексуалният ви живот.

Визуализация. Затворете очи и пробвайте да си представите как се разхождате по плажа на Карибите или пиете вино на терасата на разкошната си къща, за която засега само мечтаете.

Книги с ярки образи. Както знаете, четенето обогатява вътрешния свят и разширява речниковия запас. Освен това книгите развиват образното мислене.

Фентъзи-филм. Гледайте пак филмите с героите на „Марвел“, „Аватар“ или „Хари Потър“.

5. Провокирайте откровен разговор

Подгответе се за разговора и говорете поред един след друг за желанията си. Важно е да бъдете открити за това, което казва партньорът ви, както и да се настроите да бъдете искрени и вие. Това е двойнствена терапевтична техника за подобряване на отношенията.

6. Създайте емоционален контакт

Ежедневно посвещавайте на това поне 10 минути – например вечер. Прегръщайте се, галете се един друг, може дори да не си говорите и да не правите секс. 10 минути, само един за друг. Много е типично за дългогодишните връзки да се забравят тези важни малки неща. И двамата са уморени от работа, той сяда пред телевизора, тя се захваща с домакинска работа… Тази проста ежедневна практика ще ви върне усещането за близост.

7. Тренировки по двойки

Може да са танци или йога. Излизайте да тичате заедно сутрин или ходете на плуване. Спортът е истински антидепресант. Можете да пробвате и игри за двама – например шах или дартс. Както и да прекарвате времето си заедно, то ще се отрази благотворно на отношенията ви.

8. Адреналин

В нашия комфортен свят този хормон е отстъпил на заден план, тъй като имаме твърде малко поводи за произвеждането му. А адреналинът подпомага… възбудата! Пробвайте картинг, скокове с парашут или вълунващ куест. Всичко това ще освободи живата ви енергия и ще ви позволи да се възприемете един друг по нов начин.

9. Мислете по-често за секс с партньора си

Както знаете, фокусът определя резултата. Нека главен герой на вашите еротични фантазии стане партньорът ви. Няколко пъти на ден си представяйте възбуждащи сцени с него, така ще постигнете леко възбудено състояние и нагласата ви със сигурност ще се предаде и на партньора ви.

10. Представете си, че не познавате партньора си

А това почти винаги е истина. Ние свикваме с някакви поведенчески прояви и не виждаме нищо друго, дори ако става пред очите ни. Разширявайте границите си и опознавайте наново партньора си. Допуснете мисълта, че любимият ви изобщо не е такъв, какъвто сте свикнали да го виждате. Пробвайте да забележите нещо ново в него. Задавайте му нетипични въпроси и го изслушвайте внимателно. Той непременно ще забележи интереса ви и ще реагира на него.

И не забравяйте – любовната връзка угасва, когато не ѝ обръщаме внимание. Работа, деца, бит – всичко това са много важни аспекти от живота, но нивото на удовлетвореност зависи много и от качеството на интимните отношения. Отделете повече време за тях и ще забележите положителни промени много скоро.