Знаем, че за да бъдем здрави, трябва да се храним добре и да спортуваме. Знаем, че за да вземем изпит, трябва да учим. Знаем, че за да сме успешни в работата, трябва да бъдем организирани и целеустремени. Знаем, че за да сме щастливи, ни трябва и любов. А знаем ли какво трябва да правим, за да задържим любовта при себе си и небето над отношенията ни с половинката да бъде безоблачно?

Истината е, че не се изисква нищо сложно от нас, просто усилията, които полагаме, трябва да бъдат постоянни. Има точно 10 неща, които е добре да предприемете, ако искате да имате перфектна връзка и вие и партньорът ви да се чувствате взаимно удовлетворени. Ето кои са те:



1. Винаги бъдете оптимисти

Това ще ви помогне изключително много, когато с половинката ви се намирате в труден период или сте скарани за нещо. В случаите, в които вашият човек ви е засегнал по някакъв начин, трябва да сте много освободени от собствените си предубеждения и от комплексите си. Бъдете добронамерени, не скачайте в опозиция веднага, просто защото мислите, че това е най-правилното. Всичко е въпрос на гледна точка и начин на тълкуване, не го забравяйте.

2. Знайте, че всеки си има своите травми от миналото

Често се случва, когато някой е изневерявал или е бил предаден чрез изневяра, да има проблеми с доверието. Друг пък може да се страхува, че ще бъде изоставен, защото предишна любов го е зарязала най-неочаквано. Никога не си мислете, че разбирате някого напълно, защото не можете да влезете в неговите обувки, а също може да има травмираща случка в миналото си, за която да не предполагате. Единственият начин, когато забележите, че любимият ви се държи странно, да разговаряте с него и да разрешавате проблемите заедно.

3. Освободете се от идеята, че другият ви е длъжен

Никой на този свят не е длъжен да прави нещо за вас, било то и любимият ви човек. Всичко трябва да бъде заслужено и продиктувано от добра воля. Вие също не сте му длъжни и ако разберете, че нищо в любовта не е на всяка цена, ще бъдете много по-щастливи и свободни. Никога не задължавайте човека до себе си да направи нещо за вас. Изразявайте всичко като пожелание и вероятно ще имате по-добър успех. Например: „Много би ми се искало да се прибереш вкъщи по-рано, за да прекараме повече време заедно“ или „Би било чудесно, ако ми помогнеш с пренасянето на този кашон“. По този начин половинката ви няма да се почувства притисната.



4. Изслушвайте

Изслушването е много важна част от комуникацията между двама души. Независимо дали става дума за любовни отношения, или чисто приятелство. Повечето хора възприемат изслушването просто като време, в което самите те не говорят и не споделят проблемите си. Трябва да знаете, че това е грешно и отношенията са двупосочен процес. За никого не е приятно половинката му да го засипва с монолози и да не желае да изслуша неговите вълнения. Да си добър слушател е изкуство, овладейте го и ще имате повече приятели и по-щастлива връзка.

5. Не пестете благодарността си

Никой не обича да се чувства недооценен, нали? Например, когато вие полагате много усилия, за да бъдете изрядни в офиса и да вършите работата си перфектно, ви се иска шефът ви да ви покаже, че ви цени. Същото е и с връзките. Ако забелязвате, че любимият ви прави нещо хубаво за вас, което не сте очаквали, или се е съобразил с някое ваше желание, му благодарете. Покажете му, че забелязвате усилията му, никога не ги пренебрегвайте. Помнете, той не е длъжен да ви прави изненади или да измисля мили жестове, оценявайте ги. Поне едно „Благодаря“ може да свърши чудеса.



6. Бъдете отбор в трудните моменти

Когато животът ви поднесе трудна ситуация, потърсете подкрепа от любимия си човек, не странете от него. Трябва да бъдете заедно и в добро, и в зло. Не охладнявайте към партньора си, помнете – той е най-близкият ви човек, вашата сродна душа. Давайте му любов, дори и да сте в труден житейски период. Целувките му са най-доброто лекарство срещу стрес, а може да получите и бонус съвет, ако разрешите на любимия си човек да даде мнението си относно проблема.

7. Поставяйте си общи цели

Ще го повторим – вие сте отбор, не го забравяйте. Да, разбира се, че всеки човек трябва да следва собствените си цели, но когато сте във връзка, в която вярвате, трябва да имате и общи цели. Докъде искате да стигнете като двойка? Какви са мечтите ви? След като изясните важните въпроси във връзката, можете да напишете всичките си цели – и малки, и големи. Това може да ви направи още по-привързани един към друг.



8. Интимността винаги трябва да бъде на първо място

И душевно, и физически. Не забравяйте да се докосвате редовно, да се прегръщате, да се целувате, да се гледате в очите. Физическата близост е много, много важна. Тя подхранва пламъка помежду ви, тя ви задържа заедно.

9. Споделяйте

Никой не може да ви прочете като отворена книга, дори и любимият ви човек, който ви познава толкова добре. Няма как той да знае какво точно се върти в главата ви. Бихте си спестили много драматични моменти и проблеми в любовта, ако споделяте искрено какво ви тормози и какво ви кара да се съмнявате. Много често отношенията между двама души страдат заради абсурдни недоразумения, не го допускайте.

10. Наблюдавайте

Хората се променят с времето и е хубаво да имате реална представа за човека до себе си във всеки един момент. Той неминуемо ще се променя с годините, това е напълно нормално. Наблюдавайте израстването му, забелязвайте промените, споделяйте му какво ви прави впечатление. Можете да си бъдете много полезни взаимно, ако и двамата го правите.



Четете още: 3 признака, че той иска нещо повече от флирт