Въпреки ширещата се сексуална просвета, все още не знаем много любопитни неща за секса. Американската писателка Мери Роуч е подбрала 10 наистина интересни факта, свързани с оргазма.

1. Той е възможен още в майчината утроба

Оргазмът спада към рефлексите, които не контролираме – например като дишането и сърдечната дейност. Този рефлекс ни съпровожда още в майчината утроба. Израелският лекар Исраел Майснер е публикувал навремето в списание „Ултразвук в медицината“ интересна статия под заглавие „Наблюдения над вътрематочната мастурбация“. Майснер представил изображения на ръката на неродено дете, хващащо пениса си с характерно за мастурбация движение. Самите движения също били забелязани на ехографа – и са напомняли досущ на фрикциите при мастурбация.

2. За оргазъм не е необходима стимулация на гениталиите

Оргазмът може да е следствие на най-различни въздействия. Контактът с гениталиите изобщо не е задължително условие. Например хората с гръбначни увреждания често придобиват невероятна чувствителност в зоната, разположена непосредствено над нивото на прекъсване на нервните сигнали.

В литературата е описан оргазъм, получен от докосване по коляното. А най-невероятният случай, описан от Мери Роуч, е свързан с жена, която е изпитвала оргазъм… при четкане на зъбите си! Тя се обърнала към лекар, който пробвал всичко, за да установи причината за феномена – от анализ на състава на пастите за зъби до стимулиране на венците на пациентката. Накрая обаче стигнал до извода, че тайната се корени в сложната комбинация от сензорно-моторни действия при четкане на зъбите. Именно те предизвиквали тази поразителна реакция. Но още по-поразителни били действията на самата пациентка. Тъй като била много набожна, тя решила, че е обладана от зли демони. Затова спряла да си четка зъбите и се ограничила с изплакване с вода за уста.

3. Оргазъм могат да получат и мъртвите

Един от основните „спусъци“ на оргазма се намира в основата на гръбнака, в кръстцовото нервно сплетение. Ако стимулираме тази точка, например с електричество, почти гарантирано ще предизвикаме оргазъм.

Интересното в този случай е, че рефлексите на гръбначния мозък могат да действат и след мозъчна смърт – когато тялото се поддържа чрез апаратно обдишване. Специалистите са на мнение, че в този случай стимулацията на кръстцовото нервно сплетение може да предизвика оргазъм. Самият човек обаче едва ли ще изпита удоволствие от него. Впрочем, експерименти в тази област не са провеждани по етични съображения.

4. Оргазмът може да предизвика лош дъх


Холандският сексолог Теодор Хендрик Ван Де Велде, автор на популярен през 30-те години на ХХ в. учебник за семеен живот, е написал в книгата си, че в продължение на около час след половия акт в дъха на жената може да се усети лек мирис на мъжка семенна течност. Нещо повече – почтеният учен твърдял, че може да различи спермата на млад мъж, която „има свеж и ободряващ аромат“ от семето на зрял мъж, което мирише „досущ като цветовете на испанския кестен – понякога свежо и приятно, а понякога и доста остро“.

5. Оргазмът помага при продължително хълцане

През 1999 г. един гражданин на Израел получил необичайно продължителен пристъп на хълцане. Човекът хълцал дни наред, въпреки че пробвал всички методи за спиране на хълцавицата. В даден момент обаче, продължавайки да хълца, той правил секс с жена си. И изведнъж като по чудо хълцането спряло! Мъжът съобщил за това на лекаря си, който публикувал по темата научна статия под заглавие „Сексът като потенциално средство за прекъсване на упорито хълцане“. На необвързаните пациенти, страдащи от този проблем, докторът препоръчал да пробват мастурбация.

6. Оргазмът дълго време се е смятал за задължително условие за зачеване

По времето на Хипократ лекарите смятали, че оргазмът не само подпомага зачатието, но е и задължително условие за него. Затова постоянно напомняли на мъжете, че е важно да доставят удоволствие на съпругите си. В началото на ХХ в. пък много популярна била „теорията за всмукването“. Според нея мускулните спазми при оргазъм помагат спермата да се „всмуче“ през шийката на матката, което доставя сперматозоидите по-бързо до яйцеклетката и улеснява оплождането й.

Споменатият по-горе Де Велде цитирал в книгата си следния исторически случай. Австроунгарската императрица Мария-Тереза дълго не можела да зачене. Придворният лекар ѝ дал следния съвет: „Аз съм на мнение, че вулвата на Ваше Императорско Величество трябва да се погъделичка малко преди сношението“.

„Теорията за всмукването“ била опровергана от известните сексолози Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън през 50-те години на миналия век чрез доста показателен експеримент. На пет доброволки били сложени маточни капачета с течност, съдържаща контрастно вещество. После жените мастурбирали под наблюдение с рентген, а Мастърс и Джонсън гледали дали се случва „всмукване“. Не намерили никакво потвърждение на теорията.

7. Оргазмът повишава плодовитостта на свинете

Датският национален комитет по развъждане на свине установил в рамките на сериозно проучване, че ако по време на изкуствено оплождане свинята бъде стимулирана сексуално, средното количество на заченатите прасета се увеличава с 6 %. В резултат комитетът подготвил препоръки за фермерите с точно описание на начина за стимулиране. Издали дори и учебен DVD-диск с „обучаващ видеокурс“.

8. Самките на животните са много изобретателни в стремежа си да получат оргазъм

Гореспоменатата свиня впрочем не показва никакви признаци за възбуда. Но специалистите обясняват това с факта, че животните демонстрират сексуалната си възбуда по различен от хората начин. Огромна роля играят например движенията с ушите. Отворената уста и други подобни мимики при оргазъм са характерни само за приматите. Такива признаци демонстрират например мъжките макаки. Женските също – но не винаги, а само в ситуациите, когато извършват сексуални действия… с други самки.

9. Оргазмът трудно се проучва в лаборатория

Но учените не се спират пред никакви трудности. Споменатите по-горе Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън разработили навремето „апарат за изкуствено сношение“, за да узнаят какво става при оргазъм вътре в женския организъм. На практика устройството представлявало пенис от акрил, оборудван с камера и източник на светлина и свързан с мотор, който извършвал възвратно-постъпателни движения. С този апарат се „сношавали“ нещастните доброволки, решили да участват в проучването.

10. Но проучванията на оргазма водят до невероятни открития и рекорди


Друг известен сексолог – Алфред Кинси веднъж си поставил за цел да узнае средното разстояние, което преодолява еякулираната сперма. И то не от празно любопитство – през 40-те години, когато се стигнало до проучването, мнозина смятали, че силата на изтласкване на семето също влияе на вероятността да се зачене дете. Доктор Кинси обаче не го вярвал.

За да опровергае теорията, той събрал в лабораторията си 300 мъже, които накарал да мастурбират. Самият Кинси се въоръжил с ролетен метър и заснел процеса на видео. В резултат установил, че при 75 % от мъжете спермата не излитала с някаква огромна сила, а просто изтичала. Което изобщо не им пречело да имат деца. Същевременно бил установен и един от най-пикантните световни рекорди – един от доброволците отбелязал излитане на еякулата си на разстояние от два метра и половина. Уви, името на рекордьора не се споменава.

Четете още: 12 различни вида оргазъм