Автор
Теодор Муховски

10 причини да се страхуваме от любовта

Позволявали ли сте си някога съзнателно да бъдете обичани от друг човек? По природа сме склонни да бягаме от неща, които ни карат да се страхуваме или да се чувстваме несигурни, и любовта в това отношение не прави изключение. Вътрешните ни защити, недоверието и страхът наистина могат да причинят много проблеми.

Ако все още не сте свикнали да бъдете обичани, вероятно подсъзнателно се опитвате да изтласкате любящите хора от своя малък свят. И така, защо любовта предизвиква такъв страх у някои хора? Има много причини за това.

Разбирането на тези причини е ключът към изкореняването на чувството на страх, свързано с отношенията между двама души. Защо просто не позволите на любовта да се настани трайно в живота ви?

1. Рано или късно любовта ще свърши и някой ще ви напусне

Ако някога преди това сте били напускани от някого и сте преживели раздяла, твърде вероятно е да имате опасения от факта, че човекът, с когото сте обвързани в момента, също ще ви напусне в бъдеще.
Разбира се, не бива да се доверявате сляпо на всички хора, които все още не са доказали привързаността си към вас, но упоритото мислене, че рано или късно всички така или иначе ще постъпят по същия начин, също не е решение в тази ситуация.

В подходящия момент изразете притесненията, които ви измъчват, и обърнете внимание на реакцията на партньора си, както и на знаците, които той показва за ангажираност към връзката ви и лоялност към вас.

2. Когато някой ви обича, той има високи очаквания към вас

Най-общо казано, любовта и предаността са две от най-важните качества, които се очакват и от двете страни. Някои хора дори са способни да предприемат определени стъпки и усилия с надеждата, че другата страна ще им отвърне със същото в бъдеще. В такива случаи взаимните очаквания играят особено важна роля за успеха на връзката.



Всяка връзка е различна. Заслужава си още веднъж да подчертаем, че всички страхове или притеснения трябва да бъдат споделени с партньора без колебание, за да се постигне възможно най-бързо взаимно разбиране.

3. Когато някой ви обича, това означава, че знае твърде много за вас

Доста често се случва така, че демонстрирайки на другите хора кои сме, можем да създадем чувство на несигурност у себе си. Този вид страх е важна бариера пред интимността.

За да го разчупим и да се покажем на другия човек в пълна светлина, да му позволим да познае както положителните, така и отрицателните ни качества, може да предизвикаме нарастващ страх. Той се проявява особено силно, когато мислим, че негативните ни качества ще накарат другия човек да иска да ни изостави заради тях.
Ако не се отворите напълно пред партньора си, помислете, че той никога няма да има възможност наистина да ви опознае и да ви приеме такива, каквито сте. Ако някой иска да бъде с вас, той ще ви обича такива, каквито сте, независимо от обстоятелствата.

4. Когато някой ви обича, в крайна сметка ще ви разочарова с нещо

Да, това е вярно. Любовта не е съвършена. Никой не може да оправдае всички очаквания. Хората правят всякакви грешки, мързеливи са, страхуват се от определени неща или забравят какво е важно за тях или за другата страна във връзката. Това рано или късно ще се случи и на вас.

Бъдете подготвени за това. Отличен начин да се справите с неизбежното разочарование е да съобщите на партньора си какви са приемливите ви граници, каква е ситуацията и как се чувствате по отношение на нея.
Защо да чакате пасивно своето разочарование и да не дадете на партньора си възможност просто да постъпи по различен начин в дадена ситуация?



5. Когато някой ви обича, той ще нарани чувствата ви

Вярно е, че в много случаи, когато сме във връзка, можем да се почувстваме гневни или да изпаднем в неудовлетвореност. Но това не бива да се изразява чрез гняв и упреци, тъй като този начин няма да доведе до нищо градивно.

Съществува много по-прост трик да изразите чувствата си. Просто поговорете с партньора си за това какво е направил той или тя, което ви е накарало да се чувствате по този начин, а не по другия - заедно със сигурност ще успеете да измислите начин за разрешаването му.

Гневът, скръбта и яростта само ще ви накарат да се чувствате още по-зле и любовта ви няма да спечели от това.

6. Когато някой ви обича, той поема контрола над вас

Ако сте свикнали да бъдете контролирани, неминуемо ще привлечете хора, които искат да имат власт над вас. Признайте този факт сега, ако той е верен.

След като го осъзнаете, това ще ви позволи да насочвате по-добре стъпките си, когато влизате в нова връзка с друг човек. А ако контролирате връзката си, тогава можете уверено да започнете да мислите за себе си.

Но ако все още не сте сигурни, че контролът е важна част от една връзка, тогава винаги можете да си зададете следните въпроси: Винаги ли сте съгласни с всичко? Играете ли заедно или търсите помощ отвън? Доколко сте добър във вземането на решения самостоятелно?

И не забравяйте, че ако не позволявате на никого да ви контролира, никой няма да го направи.

7. Когато някой ви обича, той ви налага различни ограничения

Възможно е също така да направите предположението, че когато започнете връзка с друг човек, този човек ще ви ограничава по някакъв начин. Всъщност това може да е вярно, особено в някои връзки.

Но когато споделяте живота си заедно с друг човек, основното е да не се оставяте да бъдете ограничавани, а напротив, любовта трябва да бъде стимул за вас да се развивате и да разширявате хоризонтите си заедно.

Ето защо налагането на ограничения върху себе си само ще ви превърне в собственост на някой друг в този момент. Но в края на краищата никой не принадлежи на никого другиго. Идеалното решение е просто да уважавате себе си.

Събитията в живота невинаги трябва да се развиват по план. Не е задължително нещата изобщо да се случват по нашия начин. Просто трябва да си дадем свобода и просто да говорим помежду си.

8. Дори и някой да ви обича, семейството ви пак няма да го приеме

Разбира се, винаги съществува възможността един или повече членове на семейството ви да не приемат партньора ви. Какво трябва да направите тогава?
Просто да изслушате тяхната версия на историята е наистина добра идея. Но след това трябва да действате според собствените си очаквания, степента на удовлетвореност и начина, по който се чувствате.

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да се откажете да бъдете с някого само защото семейството ви гледа на това накриво. Всеки има право да избере човека, с когото ще сподели собствения си живот.

9. Когато някой ви обича, губите приятелите си заради това

Може би откакто сте във връзка, приятелският ви кръг е започнал да се свива с течение на времето. Но изобщо не е задължително да ги губите; всичко е въпрос на приоритети. Най-вероятно сега прекарвате по-малко време с тях. Въпреки това, ако те наистина са ваши приятели, а не просто случайни познати, всъщност никога няма да ги загубите.

Страхът от загуба на приятели не трябва да бъде проблем, ако знаете как да организирате времето си. Всъщност нищо не ви пречи да прекарвате известно време с приятелите си и с партньора си.

10. Когато някой ви обича, вие губите себе си

Всичко е пряко свързано със самоналожените ограничения. Как можете да бъдете в успешна връзка и в същото време да не загубите себе си чрез любовта?

Когато се обвържете с някого, не се превръщате автоматично в такъв. Здравата връзка трябва да бъде още едно допълнение към живота, който вече имате - а не да го замества напълно.

И за двама ви ще е полезно да се превърнете в нещо като екип. В такова споразумение вие сте себе си, но работите в тясно сътрудничество с другия човек и обратно.

Сега седнете и спокойно анализирайте коя от горепосочените точки се отнася за вас, къде се крие вашият страх. След това се заемете да се борите с него и разберете какво всъщност е любовта. В края на краищата всеки от нас иска да бъде обичан и щастлив.