Автор
Ива Петрова

10 причини той никога да не ви пише пръв, но винаги да отговаря

Често се случва жена под влияние на чувствата си да не оценява обективно случващото се и да вижда в липсата на инициатива от страна на мъжа само негативни моменти. Но дали е така? Може ли да има „добри“ причини кавалерът да си мълчи, но да реагира на вашите съобщения с искрен интерес?

Безусловно на дамите в такава ситуация им е по-тежко, отколкото на господата. Обществото ни набива в главите, че ако мъжът изобщо изпитва интерес към дадена жена, то непременно ще й се обади сам и ще я покани на среща. Затова човек, който отговаря на нашите съобщения, но не прави пръв опити да установи контакт, започва да ни се струва някакъв „зъл гений“, който само ни баламосва.

Консултирахме се с психолог, за да уточним защо мъжът може да не проявява инициатива в комуникацията. Не е задължително да е напълно безразличен към вас!



1. Мъжът не е уверен във вашите и в неговите чувства

Мъжете обичат яснотата. Ако човекът не е отчел недвусмислени сигнали от ваша страна, че искате да се сближите с него, той ще предпочете да си замълчи и да не се натрапва излишно. Ако пък е преживял тежък развод или раздяла, може да избягва романтичните връзки като цяло, да бъде прекалено предпазлив или да ви игнорира – дори и много да ви харесва.

2. Минал травматичен опит и/или твърде крайни реакции от ваша страна

Едно ваше невнимателно изказване може да секне всякакво желание за инициатива от страна на мъжа. Защо да се бута на жена, която всеки момент може да избухне? Мъжете са много предпазливи в любовните връзки и бягат далеч от непредсказуеми дами. В крайна сметка, по-добре да се дистанцират от самото начало, отколкото да се измъкват по-късно от сериозна връзка.

3. Вие не му внушавате доверие или предизвиквате съмнения у него

Причините за това могат да бъдат различни – от перспективата да разкажете всички интимни подробности на свои приятели, до чисто женско високомерие и осмиване на мъжки постъпки. Жените понякога използват иронията и грубите шеги като вид самозащита. Мъжете обаче реагират на това само по един начин – отдръпват се и наблюдават отстрани. Ако жената сама прояви инициатива, мъжът вече е готов да продължи общуването си с нея.



4. Мъжът няма намерение да започне постоянна връзка

Не конкретно с вас, а по принцип, именно в този период от живота си. Мълчейки, той се освобождава от всякаква отговорност. Ако вие сами се „натискате“, той ще е дружелюбен и учтив, но няма да си промени решението.

5. Мъжът е сърдит

Или разстроен, или несъгласен с нещо. С мълчанието си той се опитва да ви демонстрира своята независимост и дори да се дистанцира от вас. При това вашите опити за контакт разтопяват сърцето му и потушават емоционалното напрежение. Затова той не ви се обажда и не ви пише сам, но пък ви отговаря.

6. Вие не сте му единствената и момичетата обикновено го търсят сами

В този калейдоскоп от нови приятелки той може само да отговаря – затова винаги се радва на съобщенията ви, но никога не ви пише пръв. Този подход поставя жената във висящо положение. Мъжът не иска да губи нито една дама от своя „харем“, но не ви цени и затова не проявява инициатива.

7. Той е твърде тактичен и не умее да казва „не“

Стараейки се да не ви обиди, с мълчанието си мъжът показва, че не ви е писано да сте заедно. Отговаря ви просто от учтивост, затова е много търпелив и пасивен. В тази ситуация има едно просто решение – пишете му три пъти и ако така и не сте си поговорили човешки и не сте се срещнали, откажете се от този деликатен интелигент.

8. Той умишлено се дистанцира от вас, тъй като сърцето му е заето от друга жена

Вашите съобщения обаче го разсейват от душевните му терзания и затова той ви отговаря. Този случай не е безнадежден. Ако вашите опити за контакт не са твърде чести и се случват в точния момент, много скоро той ще започне искрено да се радва на общуването с вас.

9. Липсата на инициатива от страна на мъжа е стандарт, с който сте се примирили отдавна

Има такъв формат на любовни отношения, в който водещата роля се пада на жената. Добре е това положение да устройва и двамата партньори. Ако ли не, на мъжа като цяло пак ще му е доста удобно. Ще му бъде приятно, че правите всичко сами и няма да иска да промени това.

10. Той се притеснява

Някои мъже са срамежливи и плахи по природа. Да, той може да ви следи с поглед, но така и да не прояви инициатива. Затова вашият опит за контакт ще бъде възприет от кавалера като божи дар. Щом се поотпусне и се почувства в безопасност, мъжът ще започне и той да проявява инициатива спрямо вас.