Автор
Ева Григорова

11 начина да бъдете щастливи заедно, без да променяте партньора си

Обикновено, когато се влюбите в сърцето си знаете, че любовта ви е истинска, а когато решите да се отдадете на някого смятате, че това е завинаги. За съжаление обаче с времето това да си щастлив във връзка се оказва доста трудна задача. Появяват се проблеми, конфликтите не могат да бъдат избегнати, а наръчници как да бъдем щастливи с пратньора си в училище няма.

Истината е, че интимните отношения по един доста странен начин показват лошите ни страни, както нашите, така и на половинката ни. Битовизмите, забързаното ежедневие и целият стрес, който всеки от нас изпитва ежедневно правят нещата още по-трудни.

Къде обаче се крие решението?

Книгата Radical Acceptance: The Secret To Happy, Lasting Love на Андреа Милър ни предлага една възможност. Според нея безусловната любов не означава да обичаме абсолютно всяка черта на нашия партньор. Безусловната любов се крие в това да приемем партньора си такъв какъвто е, без да се опитваме непрекъснато да го контролираме.

На пръв прочит това сигурно ви звучи невъзможно, но нека ви предложим 11 начина да постигнете точно тази зрялост във връзката си:

1. Откажете се от представата си за перфектната връзка

Когато пуснем представата си каква точно трябва да бъде перфектната връзка и приемем партньора си такъв какъвто е, успяваме да достигнем по-лесно до щастието. А първата стъпка е просто да приемем, че връзката, която имаме с партньора си никога няма да бъде перфектна.

Истината е, че някои черти на характера на отсрещната страна често не биха могли да бъдат приети лесно. Но ако партньорът ви ви кара да се чувствате обичани, лесно можете да му простите, че не си прибира чорапите, нали?

2. Преди да обвините партньора си, се опитайте да намерите друг начин да решите проблема

Битовизмите са нещата, които най-често преобръщат каруцата на една връзка. Затова преди да се развикате, се опитайте да откриете лесни решения на потенциалните си конфликти, без това да кара една от двете страни да се чувства ощетена. Най-добрият вариант е да оставите егото си настрана и да намерите подходящо решение. Например ако мъжът до вас често изпуска капачката на пастата за зъби в канала и това ви подлудява, следващия път потърсете паста, чиято капачка е закачена за тубичката.

3. Усетете кога е необходимо да отстъпите

Когато в една връзка стане твърде напечено, често смятаме, че за решението на проблема има само два варианта - нашия и този на партньора ни, които обикновено са диаметрално противоположни. Ако обаче си дадете малко време, починете си и размислите на спокойствие, обикновено стигате до много по-добри идеи и решения.

4. Опитайте се да чуете отвъд думите

Когато сме афектирани, често говорим без да мислим и това важи и за двете страни на една връзка. Следващия път, когато имате разногласия с партньора си се опитайте да го чуете със сърцето си и се замислете какви точно са намеренията му, обикновено той просто се опитва да направи най-доброто, на което е способен.

5. Приемете, че всеки има правото да бъде щастлив

Един от най-важните уроци в живота е, че вашето щастие не зависи от поведението на партньора ви. Изберете високата вибрация и не позволявайте на себе си да се засягате от всяка дума или поглед.

6. Приемете и себе си такива каквито сте

Това да приемете себе си е една от най-важните стъпки, които можете да направите към по-хармоничните взаимоотношения. Приемете, че понякога сте разхвърляни, мързеливи, ядосани, викащи, нуждаещи се от одобрение или пък индиферентни.

Това са нормални човешки емоции, които всеки човек изпитва. Приемете го и ще ви бъде по-лесно.

7. Научете се, че понякога нещата не се случват по план и това е напълно в реда на нещата

Животът е изключително непредвидим и много често плановете, които правим се провалят. В такива ситуации се опитайте да не обвинявате партньора си за обстоятелства независещи от него. Запитайте се “Обичам ли го?” и ако отговорът е да, просто се насладете на времето, което имате заедно.

8. Бъдете внимателни с това колко се оплаквате

Предвид факта, че отвсякъде сме затрупани с негативизъм, напоследък всички хора сме по-склонни да се оплакваме, дори за незначителни неща. Това обаче неминуемо влошава отношенията в една връзка. Затова бъдете осъзнати и се опитайте да не се оплаквате за неща, които в момента няма как да бъдат променени или не са от голямо значение за връзката ви.

9. Приемете, че идеята, че един човек може да бъде всичко за вас е мит

Качествата, които трябва да има вашият партньор в ролята му на съпруг, любовник, баща и близък човек, няма как да се припокрият с тези на най-добрата ви приятелка. Винаги е романтично да си кажете “омъжих се за най-добрия си приятел”, но няма как един човек да бъде всичко за вас и е твърде голяма отговорност да очаквате това от него.

Двамата партньори в една здравословна връзка имат хобита и солидни приятелства извън романтичния си живот. Това ги прави завършени личности.



10. Опитайте се да обичате партньора си независимо от всичко

Нека си признаем, че пълното приемане на партньора и неговите недостатъци е доста трудна задача, особено ако ви влудяват. Най-лесният вариант да подходите към този казус е като напишете на лист хартия всички негови негативни черти, след това ги оценете спрямо собственото си отношение към тях като лесни за приемане, трудни за приемане и почти невъзможни за приемане. Накрая си изберете един от лесните недостатъци и се опитайте да работите върху това да го приемете в продължение на един месец. Ако успеете да го направите, след това ще ви бъде много по-лесно със следващите.

11. Дайте си дума, че ще се опитате да давате най-доброто от себе си всеки ден

Истината е, че за да работи връзката ви оптимално, има нужда от много работа, при това ежедневна. Затова подходете със съзнанието, че всеки ден правите най-доброто, на което сте способна, понякога ще успявате, друг път не, важното е обаче че опитвате и не се отказвате.