В разгара на лятото сме и страстите съвсем естествено се разгорещяват. Днес представяме на вашето внимание списък на продуктите, които вредят най-много на сексуалността ни. Ако искате партньорът ви да е винаги готов за интимни забави, не му давайте да яде тези храни!

Фаст-фуд

В тази група влизат хамбургерите, „хепи-мийловете“, спагетите за бързо приготвяне, полуфабрикатите, както и всички неща, които се пържат в много олио и се продават на улицата. Това са храни, които са ужасно калорични, но не засищат хич добре. Ако хапнете дневната си дажба калории за едно хранене, трудно ще запазите стройна фигура. Друг проблем е, че едва час след поемането на подобни продукти човек изпитва неконтролируем глад, който го кара отново да търси храна. Фаст-фудът неизбежно води до абдоминално затлъстяване, което от своя страна върви ръка за ръка с дефицита на полови хормони. А без хормони няма и сексуално желание!

Бял хляб, кифли, пирожки и т.н.

Тази група продукти е по-безвредна от предната. Ако спазвате мярка, белият хляб и тестените изделия няма да ви се отразят негативно. Проблемът е, че повечето от нас са доста скарани с чувството за мярка. А без него резултатът е същия – твърде много калории, абдоминално затлъстяване, дефицит на полови хормони и понижаване на либидото.

Газирани сладки напитки

Освен прости въглехидрати и много калории, газираните сладки напитки съдържат и фосфорна киселина, която спомага за извеждането на калция от костите. В резултат можете да развиете остеопороза и камъни в бъбреците. Въглеродният двуокис, който прави напитката газирана, провокира метеоризъм (или с други думи газове), което няма как да ви настрои романтично. Макар че сигурно има и двойки, които биха искали да прекарат една вечер като Шрек и Фиона, попръцквайки заедно във вана с пяна.

Чипс

Чипсът се прави от картофи. Картофите сами по себе си не са „лоша“ храна и съдържат много полезни вещества. Всичките те обаче се унищожават при определен тип приготвяне. При бързото нагряване на чипса нишестето в картофите се преобразува в акриломид, който е много опасен канцероген. Освен това чипсът съдържа огромно количество изкуствени добавки, сол и олио. Този продукт е изключително калоричен, а в интимната сфера може да отблъсне партньора и с неприятния дъх, който остава след него.

Майонеза

Майонезата е много мазен сос (два пъти по-мазна е от най-пълномаслената сметана), който съдържа малко белтъчини и много консерванти. Дори минимално количество майонеза, добавено към основното ястие, ще повиши калоричността му със 150-200 ккал. В резултат за кратко време можете да се сдобиете с дебел корем, паласки и огромно дупе. Според различни проучвания недоволството от собствения външен вид, както при жените, така и при мъжете често става причина за отказ от интимна близост. Затова общуването с противоположния пол често се ограничава с комуникация в социалните мрежи и изпращане на „фотошопнати“ снимки.

Колбаси и кренвирши

Колбасите и кренвиршите са типичните „хранителни наркотици“, които присъстват постоянно в хладилника на 90 % от домакинствата. Нитрати, нитрити, фосфати – те само откриват списъка на вредния състав на тези продукти. Именно тези съставки правят колбасите и кренвиршите толкова ароматни и вкусни. Тези продукти съдържат и соя, която е фитоестроген (растителен аналог на женските полови хормони). Нищо чудно, че мъжете са започнали да настигат жените по размер на гърдите – а това не е много секси!

Консерви

Ако говорим за здравословно хранене, консервите едва ли са сред най-препоръчителните продукти. Запазването на храната за продължителен период от време предполага използването на консерванти. Консервираните продукти съдържат много вредни добавки и сол и затова водят до повишаване на артериалното налягане, което от своя страна намалява притока на кръв към половите органи. При мъжете резултатът е импотентност, а при жените – неспособност за получаване на оргазъм.

Соя

Соя се добавя във всички колбаси, кренвирши, изделия от кайма, майонези, шоколади и дори в брашното (соята позволява на хляба да се запазва по-дълго свеж). Соевата продукция стимулира ранно полово съзряване при момичетата, а при момчетата прави точно обратното – забавя половото съзряване. Причина за това са изофлавоните – растителни съединения, които влизат в състава на соята и по биохимична структура наподобяват женския полов хормон естроген. Имат и подобно на неговото действие. Относно соята има много противоречива информация, както в медиите, така и в научните среди. Недостигът на данни и противоречивостта на информацията ни карат да се съмняваме, че соята също не подклажда „първичния инстинкт“.

Мента

Исторически факт е, че хора са използвали билкови анафродизиаци (вещества, потискащи либидото), бидейки членове на различни религиозни секси и ордени. Ментата например понижава нивото на тестостерона – както при самците, така и при самките (има проведен експеримент върху плъхове). Но ако консумирате мента с мярка (не повече от 1 чаша ментов чай на ден), трудно ще се сблъскате с неприятни последици.

Заместители на захарта

Фруктозата е един от най-модерните подсладители в света в момента. Глобалната епидемия от затлъстяване се свързва с повишаването на консумация на фруктоза, която нарушава обмена на хормона, регулиращ апетита (лептин). В резултат на това мозъкът не може да изпрати сигнал за ситост и човек продължава да изпитва глад. Друг популярен подсладител е аспартамът (Е951), който понижава нивата на серотонина („хормона на щастието“, който отговаря и за възбудата).

Кафе

Кафето е природен енергетик с неповторим вкус. Напитката не само бързо събужда и тонизира организма, стимулирайки физическата и мозъчната дейност, но и повишава либидото! Но отново само с мярка. Ако прекалявате с кафето (пиете го на закуска, на обяд и на вечеря, както и между храненията), можете да увредите надбъбречните жлези, което няма да се отрази добре на сексуалното ви здраве.

Натриев глутамат

Натриевият глутамат (подобрител на вкуса) всъщност може да предизвика главоболие. Така че ако интимните ви контакти често се пресичат от израза „Боли ме глава“, замислете се дали проблемите ви в леглото не се дължат на прекомерна консумация на тази добавка.