Автор
Ива Петрова

30 секунди на ден, за да подобрите любовната си връзка

Не, в тази статия няма да говорим за секс, а за един елементарен навик, който ще ви помогне да разпалите наново искрата между вас и партньора ви. На практика този навик просто ще промени начина, по който гледате на човека до себе си.

„Много хора не осъзнават, че това, което виждат, зависи от това къде гледат – и че това, което гледат, започва да става все по-мащабно“, твърди психоложката Джанис Уилхауер. „Възможностите на мозъка да концентрира вниманието си са ограничени. Това означава, че мозъкът може да се фокусира само на определен брой неща едновременно. Когато е зает с нещо, вие започвате да губите представа какво друго става около вас“, допълва още тя.



Няма идеални връзки, но фокусирането ви върху негативните аспекти нарушава способността ви да видите позитивните (и обратното).

Доктор Уилхауер ни съветва да планираме времето си всеки ден, за да дадем положителна оценка на партньора си. Можете дори да си настроите аларма на телефона за това!

Как работи тази техника – първо, така ще отделите няколко минути, за да си спомните защо сте обикнали партньора си. Добре ще е да си запишете въпросните причини на лист хартия. После запишете три неща, които описват начина, по който сте се радвали на партньора през този ден, какво ви е харесало у него, какво добро ви е сторил той днес.

Доктор Уилхауер препоръчва да добавяте по три подточки в списъка си всеки ден в продължение на месец. Докато го правите, няма да е зле и да казвате на партньора си за тези значими неща всеки ден, да му благодарите за това, с което ви е зарадвал.

Защо това е толкова важно? „Колкото повече внимание обръщате на това, което ви харесва у партньора ви, толкова по-ясно ще го виждате, какъвто е, с времето“, пояснява Уилхауер.

Разбира се, нищо във връзката не бива да е едностранно. Добре ще е партньорът ви също да последва примера ви и да си създаде навика да забелязва хубавите неща, които правите за него.



Четете още: Изневерявате насън? Ето какво означава това...