„Мъжът лови мамути, а жената пази домашното огнище“. Ако преди много години този семеен модел е бил може би единственият възможен, то сега човек може спокойно да се открои в тълпата като особняк с подобни отношения.

Консултирахме се с практикуващ психолог, за да уточним какви промени ще претърпят в най-близко време възгледите на хората за любовта и връзките.



Любовните отношения претърпяват значителни промени. Доскоро патриархалният строй предполагаше, че жените са неспособни да се издържат сами и възлагаше това задължение на плещите на мъжа. Днес обаче дамите са способни и дори искат да си изкарват прехраната.

И много от тях се справят напълно успешно с това! Междувременно неизбежното в миналото задължение на жената да пази домашното огнище и да приготвя храна сега се компенсира лесно и просто – дори ако мъжът изобщо не умее да готви или да поддържа ред вкъщи. Двойките спокойно могат да се хранят на ресторант, да си поръчват храна за вкъщи и да си наемат чистачка.

Затова и мотивите, които днешно време могат да задържат двама души заедно, са съвсем различни.

Представяме ви 5 нови типа семейни отношения, някои от които вече са приети като норма.

1. Брак, в който основа са чувствата и отношенията на партньорите

И двамата са самодостатъчни и зрели личности, осъзнаващи, че връзката помежду им ги дарява с хармония, щастие и възможности за развитие. Половите различия в такива семейства все повече се размиват и двамата партньори приемат модела на семейно равноправие.



2. Гостуващ брак

Този формат е една от набиращите скорост тенденции днешно време. В него най-важното за партньорите е тяхната независимост. „Хубаво ми е с теб, но ако мога да изпитам удоволствие и с някой друг, защо не?“. Партньорите може дори да не живеят заедно и да гледат необвързващо на това, което имат заедно. Ако нещо не е наред, те не си губят времето да подобряват и спасяват връзката си, а просто продължават нататък.

3. Семейство, в което възрастните и децата са равни

Принципите на възпитанието се променят радикално – това е факт. Сега е актуално внимателното отношение към мнението на децата и някои родителите вече са готови за нова семейна йерархия. На законодателно ниво децата също получават все повече права и могат по собствено желание да напуснат семейството си заради неуместно отношение. Друг важен аспект – днес децата са способни да печелят много повече от родителите си, например като блогъри. Това не може да не се отрази на традиционните устои.

4. Семейство във виртуалното пространство

Съвременните VR-технологии ни позволяват да поддържаме любовни връзки, които да не изискват срещи и общуване на живо или съвместен живот. С помощта на 3D-аватари на специални платформи хората могат да имат виртуални отношения – да се запознават, да ходят на срещи и да си организират сватби във виртуалното пространство.



5. Доброволни самотници

Това са хора, избрали съзнателно самотата и липсата на деца. Това явление става все по-разпространено на фона на това, че щастливият брак днешно време не е задължително условие за „успешност“ на човека.

Семейството отдавна вече е излязло извън рамките на „мама, татко и аз“ и ще се променя и занапред. При това можем да предположим, че броят на разводите ще намалява постепенно. Причина за това обаче няма да е укрепването на брачните отношения, а фактът, че много двойки просто няма да регистрират официално отношенията си. Онези партньори, които все пак решат да го направят, ще изхождат от принципите на взаимното уважение и свободата на личността. Това ще им позволи не само да изграждат здрави и продължителни връзки, но и да предадат на децата си именно този семеен модел.


(По материали на wday.ru)