5 причини интелигентните хора да се влюбват по-трудно

Чували сте крилатата фраза, че за всеки влак си има пътник. Мъдрост, която подсказва, че рано или късно птичето ще кацне и на твоето рамо.

Оказва се обаче, че този тип хора, чието сърце по-трудно се поддава на любовни трепети, са по-интелигентни от тези, които се влюбват по-лесно. Или така поне мислят повечето психоаналитици. Експертите обясняват този феномен с това, че по-умната личност, в това число и по-опитната и препатила такава, обръща повече внимание на подробностите, на малките детайли, които могат да разкрият много за същността, качествата и характера на човека насреща ни.


Всъщност няма нищо чудно в това по-младите и неопитни да се втурват във всяко ново интимно предизвикателство, без много да му мислят. Тъкмо липсата на опит и натрупаните от него негативни емоции ги прави по-наивни и влюбчиви.

Има обаче и една друга порода хора, рядко срещана – това са родените анализатои, старите души, онези, които излъчват класа, независимо от сумата пари, с която са облечени или напудрени, смятат психолозите. Хора, от чийто естествен и непресторен чар оставаш омагьосан. Хора, които покоряват с красивите си очи, с добрата си усмивка, с непринуденото си отношение към околните, с деликатността на излъчването и поведението си. Самите те обаче трудно биха тръгнали след когото и да е, трудно биха повярвали на всеки. Те са харизматични, природно и емоционално интелигентни.



Нека да видим кои са отличителните черти, които карат интелигентните хора да се влюбват по-трудно:

Те не търсят сериозна връзка на всяка цена

Умните хора не търсят еднодневки, а смисъл и дълбочина, нито пък копнеят за сериозна връзка на всяка цена. Те просто усещат. Умеят да събират информация и да си вадят заключения.

Не обичат празните приказки

Не обичат да си губят времето с човек, който говори само за себе си или критикува другите. За тях е важна пълноценната и стойностна комуникация на смислени и вълнуващи ги теми – книги, филми, наука, открития, история, поезия, изкуство и т.н.



Трудно се доверяват

Нужно им е малко повече време, за да се открият пред даден човек. Да му се доверят, да му отдадат душата си. Знаят много добре, че перфектен партньор няма. Че всяка връзка, каквато и да е тя, представлява риск. Именно поради тази причина често, на пръв поглед, изглеждат студени и дистанцирани, въпреки че не е задължително да са такива наистина.

Изборът да са сами не ги плаши

Умният човек цени свободното си време и го запълва със смислени неща. Той никога не скучае, защото цени свободното си време. Познава себе си достатъчно добре, за да знае как да запълни емоционалните празноти поне временно. Затова понякога се самозаблуждава, че всъщност няма нужда от партньор.

Харесват скромните и естествени хора

Ако демонстрирате социално и икономическо положение, вирите си носа, излъчвате хладна гордост, суета и чувство за превъзходство, не очаквайте да ви обърнат внимание. Дори и да изглеждате като същински бог. Колкото сте по-естествени, спокойни и приветливи, толкова по-добро впечатление ще оставите в техните очи. Имат високи изисквания не към външния вид, а към характера и личностните достойнства. Те съдят не по "опаковката", а по съдържанието.

Четете още: Какво е това емоционална интелигентност?