Автор
Woman.bg

5 урока, които трябва да си вземете от самотата

Отчаянието и ниската самооценка често ни карат да занижим изискванията си в любовните отношения. След поредица несполучливи първи срещи Аска Колтън решила да се откаже от търсенето на партньор напълно. За две години. През това време тя намерила себе си, а после и истинската любов. Представяме ви нейната история за това какви уроци може да ни даде самотата.

Откакто се помня, все отчаяно търсех любов. Струваше ми се, че без нея животът ми е празен и че не може да има нищо по-хубаво от любовта. Мислех, че щом се почувствам обичана, веднага ще стана щастлива, че всичко ще бъде наред, ако имам до себе си истински сродна душа. В продължение на много години нямах представа как да изграждам връзки с мъжете. Чувствах се непривлекателна и недостойна за любов.

Срещах се с мъже от интернет, но нито с един от тях не се стигна до продължителна връзка. Заради ниската си самооценка и страха си от самотата аз оставах с мъже, които не бяха готови да ми дадат това, от което имам нужда. И след няколко месеца разбирах, че връзката е обречена. После отново преглеждах хиляди профили, срещах се с мъже, но тези срещи ми доказваха, че нямаме нищо общо.

Животът ми се превърна в затворен цикъл – връзки, раздели, срещи; връзки, раздели, срещи… Беше като да се возя на влакче в лунапарк – надежда и радост, разочарование и сълзи.

Изпаднах в паника. Бях на 30, а нямах нито мъж, нито деца, нито семейство – нищо. И все още си мислех, че трябва да се влюбя, за да бъда щастлива. Удвоих усилията си, срещах се с още повече мъже, които нямаха изобщо какво да ми предложат.

Сутринта не можах да си спомня името на вчерашния мъж

В онзи момент вече бях напълно изтощена от търсенето на половинката си и от необходимостта да играя постоянно тази игра. Изгубих вяра в любовта. След поредната скучна среща се събудих на сутринта и не можах да си спомня името на мъжа. Тогава разбрах, че не искам повече да си губя времето напразно.

Това беше моментът на истината. За пръв път бях честна със себе си и си признах, че усилията ми не са дали резултат. Чувствах се пълна неудачница. Колко още срещи трябваше да минат, докато намеря своя мъж?

Отговорих си честно на няколко въпроса. Защо бягам сама от себе си? Защо толкова отчаяно искам да имам любовна връзка? Защо не мога поне за известно време да се откажа от срещите с мъже и да остана насаме със себе си? На какво са ме научили тези опити за изграждане на връзка? Записах отговора на всеки въпрос в тефтер.

Изтрих всичките си профили от сайтове за запознанства и започнах любовна детоксикация. Около две години дори не мислех за мъже. Фокусирах се върху себе си. Престанах да се надявам. Загърбих очакванията си. Колкото повече усещах връзката си със самата себе си, толкова по-малко се чувствах самотна. Уикендите, прекарани насаме, спряха да ме плашат, напълних ги с приятни неща. Животът ми стана много по-лесен.

Ако сега нямате партньор, това не означава, че сте нещастни

Започнах да се чувствам комфортно сама. Един прекрасен ден изпитах усещане за вътрешна пълнота. След тази трансформация бях готова за ново търсене на партньор – станах по-придирчива.

И срещнах един прекрасен, мъдър и внимателен мъж, който надмина всичките ми очаквания. Ние се обикнахме. За пръв път в живота си имам щастлива и здрава връзка, въпреки че почти бях спряла да вярвам в изграждането на щастливо семейство. След като поработих вътрешно върху себе си, аз срещнах мъжа на мечтите си – и сега искам да споделя с вас пет житейски урока.

5 УРОКА, КОИТО ТРЯБВА ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ОТ САМОТАТА

№1. Не бягайте от себе си – разберете защо се намирате там, където сте сега

Нежеланието ми да бъда сама само ми създаваше още повече вътрешни конфликти. Ако в момента нямате партньор, това не означава, че сте нещастни. Превърнете този период в предимство за себе си – занимавайте се с това, което отдавна сте искали да реализирате. Първо трябва да постигнете вътрешна хармония.

№2. Поемете отговорността за щастието си

Дълги години аз виних за неуспехите си мъжете. Все чаках, че ще дойде някой и ще ме направи щастлива. А когато разбрах, че мога да бъда сама още много години, осъзнах, че не искам да похабя това време в чувството, че съм постоянно нещастна. Започнах да се наслаждавам на живота тук и сега, без да отлагам „щастието“ си за по-късно. Започнах да правя всичко, което планирах да правя с партньора си – взех си карта за фитнес, започнах да пътувам повече, да плувам, да практикувам йога, да пестя пари за бъдещата си къща. И познайте какво? Мъжете започнаха да ме харесват повече. Когато сме щастливи, ние ставаме по-привлекателни за околните.

№3. Признайте си, че отношенията ви със самите вас са много по-важни от романтичните

Обкръжението ни може да се променя, но ние неизменно ще оставаме насаме със себе си. Романтичните отношения не са по-прекрасни от връзката ни с нашето „Аз“. Прекарвайки много време насаме и в тишина, аз отделих много време за медитация и рефлексия, водих си дневник. Тези практики ми помогнаха да вникна по-дълбоко в себе си, да се опозная и почувствам. За пръв път в живота си изпитвах удоволствие от това, че съм сама.

№4. Повишете самооценката си

Ако вие не обичате себе си, и околните няма да могат да ви обикнат. Трябваха ми 20 години, за да осъзная тази банална истина. И аз не само го усещам, но и го практикувам. Това ми помага да бъда по-избирателна в търсенето на партньор и изграждането на романтична връзка. Но и бидейки в двойка, пак трябва да продължите да обичате и уважавате себе си.

№5. Преди да намерите любовта, намерете себе си

Прекарайте известно време сами, за да си отговорите на редица важни въпроси. Това ще ви помогне да осъзнаете какво именно искате. Поглеждайки назад, аз разбирам, че съм вървяла в погрешната посока. Ако можех да се върна в миналото, щях да се откажа много по-рано от безкрайните срещи. Само така можете да намерите истинската любов и да изградите здрава връзка.