Всяка година двойките, които живеят на семейни начала се увеличават, като проучване показва, че половината от американците под 44 години споделят покрива си с половинката си, но без официален подпис.

През 2002 г. броят на неженените двойки, които отглеждат деца и са заедно от години бил 43%, докато през 1995 година само една трета от партньорите се осмелявали на такава връзка. Едва 23 на сто от представителките на слабия пол настояват първо да минат под венчило и след това да заживеят и създадат семейство с избраника си.

Дори 75% от женените двойки под 30 години признават, че в някакъв момент от живота си са споделяли един покрив преди сватбата. Така постепенно бракът става все по-малко задължителен като ритуал. Това заключение направили експерти от Държавния университет в Охайо.

Статистиката показва, че средната възраст за брак при жените е 26,5 години, а при мъжете 28,5 години. Въпреки това, не всички избягват да облекат бялата рокля. По време на периода на тригодишното изследване 40% от участвалите двойки се оженили. Впоследствие 32% от тях останали заедно, а 27 на сто от браковете се разпаднали. Също така се е увеличило и времето за съжителство и връзка преди брака от 13 месеца на 22 месеца.

Изследването сочи още една зависимост, че хората с висше образование са по-склонни да подпишат. Всяка пета жена забременява по време на първата година от брака, а 19% от анкетираните се женят, защото булката вече е бременна, пише БГНЕС.