Автор
Ива Петрова

6 прости решения как да запазиш щастливия си брак

Всичко гениално е просто – майката на двама малки сина Джоан Годард споделя своите простички, но много ефективни съвети, които помагат на нея и мъжа ѝ да запазят щастливия си брак от дълги години. Почти всичките съвети са изненадващи, например „приспивайте се един друг“ и „казвайте „Обичам те“ насред караница“.

1. Приспивайте се един друг

Мъжът ми Алекс е „сова“, а аз винаги заспивам рано. Затова всяка вечер, след като си измия зъбите, Алекс влиза в спалнята ни, ляга до мен на леглото и си бъбрим. Обикновено си спомняме изминалия ден, разказваме си интересни истории, споделяме клюки, шепнем си нежни неща един на друг. Или си говорим за децата, обсъждаме важни житейски решения, нашите тревоги и страхове.

Има нещо изключително нежно и съкровено в това да си полежим така заедно вечер – така е много по-уютно, отколкото да си махнем с ръка и да си кажем „лека нощ“, излизайки от хола.

2. Прощавайте

В нашето семейство се виждаме в различни моменти – когато сме щастливи и сияем и когато сме болни и под стрес. Когато между зъбите се е заклещил спанак, когато сме в депресия, когато очите ни са подпухнали от плач или имаме ужасно главоболие от умора след безсънна нощ с новородените деца и вече нямаме сили да се справим с нещата. Затова, разбира се, има и моменти, в които мърморим и се заяждаме един с друг.

Ако партньорът ви сега преживява такъв момент и се изнервя по случаен повод, пропуснете думите му покрай ушите си. Не задълбочавайте ситуацията. Не взимайте нещата присърце. Разберете за самите себе си каква е причината за това и запазете спокойствие. От друга страна, ако вие сте си изпуснали нервите, не пестете извинения и целувки, направете го още пет минути след караницата.

3. Бъдете учтиви един с друг

Казвайте „моля“ и „благодаря“. Правете си комплименти („миришеш страхотно“, „ти беше звездата на партито“, „гордея се с теб“). Усмихвайте се, когато партньорът ви влиза в стаята при вас. Смейте се на шегите на другия, дори ако са изтъркани. Съсредоточете се върху най-добрите качества на половинката си.

Като цяло, старайте се да бъдете партньор, с когото на човек да му е приятно да живее. Това звучи като подразбиращо се от само себе си, но ние хората изненадващо лесно го забравяме, когато сме под стрес или сме заети с нещо. Невероятно е колко по-мило се държим един с друг, когато не забравяме за това.

4. Пробвайте заедно нещо ново

Най-големите открития се случват в семейството ни, когато пробваме заедно нещо ново. От време на време ние преразглеждаме старите си навици и отиваме в новия ресторант до нас, или се спираме да посетим арт-изложба, или се пускаме с лодки по Хъдсън. Дори една настолна игра вечер вкъщи може да е достатъчна, за да усетите обновяване в отношенията си и да узнаете нещо интересно за партньора си.

5. Не забравяйте да си дадете време насаме

Когато с мъжа ми тъкмо се бяхме събрали под един покрив, прекарвахме цялото си свободно време заедно, чак до момента, в който за мой огромен ужас той ми каза, че би искал да прекара един ден сам. Тъй като по природа съм екстраверт, аз винаги съм смятала, че колкото повече време прекарваме заедно, толкова по-забавно ще ни е. Затова реших, че мъжът ми ми се сърди за нещо.

Онази вечер той, разбира се, ми обясни, че е по-различен от мен, че има нужда от време насаме със себе си, за да си презареди батериите. Сега и двамата с удоволствие си даваме възможност да поостанем насаме и ценим тази наша независимост. (Дори и на почивка!) За някои това сигурно не е нищо ново, но за мен беше важен урок.

6. Казвайте „Обичам те“ насред караницата

През годините научих няколко важни неща за брака (и до ден днешен се уча, разбира се). Във възпитанието на децата винаги бъдете единни. Можете да се дразните на навиците на другия – това не прави любовта ви по-слаба. Целувайте се един друг в кухнята. Но мъжът ми (той е по-възрастен и по-мъдър от мен) ми даде един наистина страхотен урок. Ако се караме, той казва „Обичам те“ направо насред караницата. Това е невероятно.

Ето какво ми каза той тази сутрин: „Дългият и щастлив брак не се базира на това никога нищо лошо да не се случва, а на това, че ако стане нещо лошо, вие ще знаете как да го преживеете заедно. Много е важно по време на спор напрежението да не се нагнетява, а да се смъква. Например като кажеш насред караницата „Обичам те. Ти си най-важният човек за мен.“ Да го кажеш, дори ако в този момент тази фраза трудно да излиза от гърлото ти, защото си бесен.

Тези думи ще ви попречат и на двамата да изгубите от поглед общата картина, вашия живот като цяло. Любовните признания няма да подобрят ситуацията на мига, но ще ви помогнат да намалите оборотите, да се вземете в ръце. И после, след половин час, когато започнете да идвате на себе си след караницата, няма да ви измъчват въпроси. Вие ще знаете, че всичко все така си е наред.“

Четете още: 10 клишета от романтичните филми, които не работят в реалния живот