И най-трудната криза може да бъде преживяна, ако имаме желание да запазим семейството си. Нашите 6 съвета ще ви помогнат да гледате по-лесно на трудностите в партньорските отношения.

Тайна 1. За да не възникват проблеми и скандали, научете се да се вслушвате в думите на партньора си и се опитайте да го разбирате. Може да не ви харесва това, което той прави, или начинът, по който реагира и се променя, но по-добре го приемете като факт. Така, както не можем да предотвратим наводненията и снежните виелици, така не можем да влияем и върху чувствата и поведението на хората, които обичаме. Но можем да ги изслушаме, преди да дадем оценка или да вземем крайно решение. И ако наистина не разбирате какво точно се случва, не се притеснявайте да попитате открито. След бурята винаги изгрява слънце.



Тайна 2. Не критикувайте и не се опитвайте да превъзпитавате партньора си, ако той преживява труден период. Той няма да ви чуе, нито ще ви разбере. Мъжете са по-склонни да изпадат в депресия и да гледат песимистично на случващото се около тях. Но депресията често е резултат от стила на живот. Недостатъчната физическа активност, липсата на силни положителни емоции, тежките домашни ангажименти, „злоупотребата” с гледането на телевизия не водят до нищо добро. Решението обаче не е да започнете да обсъждате липсата на интересен живот и достатъчно развлечения, а да направите конкретна стъпка за преодоляването им. Например, можете да подарите на половинката си карта за фитнес – така той ще започне да се среща със себеподобни, ще хаби излишната енергия на уредите и когато се върне у дома ще бъде по-силен, по-спокоен и уверен. А вие точно такъв го харесвате, нали?



Тайна 3. Опитайте се да не изисквате и да не настоявате за поредното нещо… Ако успеете за няколко дни да не „закачате” и да не напрягате излишно партньора, после можете да се възползвате на 100% от него. Това се отнася с пълна сила за секса. Не вярвайте на статиите, в които пише, че мъжете обичат разкрепостени и напористи жени. Защото това не е съвсем така. И мъжете имат своите лоши моменти, и те могат да бъдат слаби. Ако успеете да овладеете поривите си, после ще можете да се насладите на щастието от взаимността.

Тайна 4.
Помислете с какво можете да подкрепите партньора си. Купете му витамини, любимият му шоколад, диск с хубава музика… Организирайте сами пикник или уикенд в планината (само вие двамата), приятен релаксиращ масаж в банята или защо не – подарете си скок с парашут! Емоциите, което ще изживеете заедно, ще ви сближат още повече и ще заздравят отношенията ви.



Тайна 5. Не се жертвайте в името на партньора. Не загърбвайте своите желания и мечти, мислейки се, че така ще му доставите радост и очаквайки да ви е благодарен. Ако ви се излиза навън, направете го. Нищо, че той предпочита да си лежите на дивана. А ако все пак си останете у дома, не го правете демонстративно, сякаш казвате: „Ето, аз исках да изляза, но останах, заради теб… А ти сега трябва да направиш това или онова…” Реваншизмът е абсолютно табу за партньорските отношения.



Тайна 6. А какво да правите, ако самите вие сте в депресия? На първо време приемете това като неизбежен факт. Не критикувайте партньора си, не вземайте важни решения, не планирайте бъдещето. Не започвайте нищо ново. Обсъдете ситуацията открито със съпруга си или приятеля си. Вземете си няколко дни отпуск. Ако имате възможност заминете, за да смените обстановката. Запишете се на танци, уроци по рисуване, плетене… Освободете мислите си от онова, което ви притеснява, и се опитайте да си подарите време за себе си. Спортуването, посещението в салона за красота или дългият масаж обикновено помагат да влезем отново в кожата си и да се почувстваме силни и желани. Когато облаците на вашия небосвод се разсеят, можете да помислите и за семейните отношения.