Какво ли не се е изписало за любовта. Това красиво и всепоглъщащо душевно преживяване, което ни изпълва с нежност, вътрешна радост, тиха лудост и загриженост. Това вълшебно и необяснимо чувство - вдъхновение за сътворяването на най-великите произведения на изкуството в историята на човечеството. Това велико състояние на ума и духа, което кара сърцето да бие като лудо.

И понеже всеки ден е любов, а не само на Св. Валентин, днес обръщаме поглед към видовете любов, без които не можем - така, както древните гърци са ги определяли.

1. Ерос: Чувствена любов

Чували сте за стрелата на Купидон, която внезапно пробожда сърцето в най-неочаквания за нас момент. Ерос, или романтичната любов - това е онова внезапно чувство, което ни завладява мигновено при близостта с някого, предизвикващ учестен сърдечен ритъм всеки път, когато го видим. В превод "ерос" означава романтична или сексуална любов. Оттам произлиза терминът „еротичен“. Това е онова чувство, което ни изпълва със страст, желание за интимност и неописуема възхита от магнетичното обаяние на някого, предизвикал у нас чувство на еуфория и жажда за близост. Усещането обаче и извън физическата красота, тъй като този вид любов прави човек и всичко около него красиво и хипнотизиращо в очите му.

2. Филос: Приятелска любов

Приятелската любов е онова приятно чувство към приятел, общност или дейност, което изпитваме заради симпатията и чувството за спокойствие и разбиране. За разлика от Ероса обаче, в него няма романтика и страст. Това е чувство, основаващо се на уважение, разбирателство, усещане за равенство. и удовлетворение. В този вид любов влиза и удоволствието и насладата, които изпитваме, когато рисуваме, пеем, пишем стихове или спортуваме.

3. Агапе: Безусловна любов

Най-висшата форма на любов - Агапе, е чиста и всепоглъщаща. Често се споменава за Божията любов към човека и обратно. Също така се оприличава на любовта, която майката изпитва към детето си, защото това чувство просто няма граници и ограничения. С Агапе човек обича без „ако“ и „но“. Човек има сърце за цялото човечество и е мил и състрадателен към другите, без да иска нищо в замяна. Той е безкористен, преливащ и постоянен въпреки слабостите, недостатъците и грешките на другите. Агапе е крайната цел на взаимоотношенията, защото да обичаш безусловно, означава да приемаш напълно без преценка и колебание.

4. Лудус: Игрива любов



Тези всеизвестни "пеперуди в стомаха" са най-доброто описание за този тип любов. Лудус се определя като „спорт или игра“, така че всичко е свързано със забавлението. Той съществува сред младите хора в съвременния свят за запознанства, където ходенето по барове, дразненето помежду си и „просто забавлението“ са новата идея за опознаване без никакви ангажименти или обещания. Лудус е увлечение на различно ниво. То се провокира от човек, който те кара да се чувстваш жив, харесван и развълнуван.

5. Прагма: Трайна любов



Докато Еросът е склонен в крайна сметка да изчезне, Прагмата е тази, която продължава във времето. Този вид любов е издържала изпитанията на времето и е прераснала в друг по-мощен порив на чувствата, който трудно би се прекършил пред каквито и да било препятствия. Този вид любов е рядкост и може би затова е трогателно и красиво да видиш стара семейна двойка, която все още се държи за ръце в бакалията или седи заедно на пейка в очакване на залеза. За да постигне Прагма, една двойка трябва да бъде търпелива, разбираща, прощаваща, мила и способна да прави компромиси, за да остане завинаги неразделна.

6. Филаутия: Любов към себе си



Любовта към себе си не е да правим куп селфита, за да съберем колкото се може повече харесвания. Не става дума за налагане на нашите мнения и убеждения на другите, защото смятаме, че винаги сме прави. Гърците вярват, че филаутията, или любовта към себе си, е свързана със състраданието и кротостта, които даваме на себе си. Това е да се грижим и да обичаме себе си по същия начин, по който сме готови да обичаме и да се грижим за важните хора за нас.

От съществено значение е да се обичаме, защото липсата на Филаутия може да повлияе на живота ни. Без това чувство може да ни е трудно да приемем любовта и обичта на другите хора, тъй като само ние виждаме себе си като нелюбими. Ако не се обичаме достатъчно, лесно можем да позволим на други хора да се отнасят лошо с нас, просто защото не знаем как трябва да се грижим за себе си. Дори здравето ни може да започне да се влошава, защото не обръщаме на тялото и душата си нужното внимание, от което се нуждаем

Култивирането на Филаутия започва с приемането на себе си и разбирането на всички наши силни и слаби страни. Това е един от начините да осъзнаем от какво се нуждаем най-много, за да подхраним сърцето, ума и тялото си.

7. Сторге: Семейната любов



Сторге е най-естествената форма на любов, защото сме родени в нея. Семействата естествено се обичат поради общия си произход. Няма момент, в който да осъзнаем „О, обичам сестра си“. Това чувство просто е вкоренено в нас. Този тип любов е в нашата система, така че въпреки грешките на членовете на семейството ни, лошите нагласи и други характеристики, които не ни харесват, ние ги обичаме.

Въпреки че Сторге е безусловна любов, тя също е и крехка поради очакванията. Израствайки, ние сме научени, че трябва да уважаваме по-възрастните, както и да се грижим за всеки член от семейството. Поради това и не се стремим да печелим тази любов. Затова сме и склонни често да забравяме да бъдем мили или да търсим уважение, тъй като приемаме нещата за даденост. Знаем, че каквото и да се случи, семейството ни ще ни обича и няма да си тръгне от нас. Понякога лошото ни поведение към някой член на семейството обаче може да породи вътрешно негодувание и тъга у него. Ето защо, за да работи Сторге, трябва да го практикуваме активно, вместо само да разчитаме на силата на семейната връзка.

Четете още: Седемте фази на мъжкото влюбване