Автор
Woman.bg

8 неща, които една зряла жена не би допуснала във връзките си

Жената, която е натрупала житейски опит, вече знае всичко за себе си. Тя е наясно как трябва да подреди живота си, какво иска от партньора си и от хората около себе си. Моминските въпроси, колебания и терзания са останали далеч в миналото, затова зрялата жена няма проблеми със самооценката и не се двоуми с кого да бъде. Тя е изградила средата си според своите изисквания и е наложила в любовните си отношения онази йерархия, която е в съзвучие с егото ѝ. Можем да научим много неща от такава пълноценно изградила се личност. Тя е изминала дълъг житейски път с всичките му грешки и заблуждения, но може да каже уверено, че с годините броят на грешките ѝ е намалял. Нека почерпим мъдрост от този опит още на младини.

Какво няма да допусне една мъдра зряла жена:

1. Тя няма да забрани на партньора си да се занимава с това, което обича

На жените им отнема време да осъзнаят, че за мъжа на първо място стои не любовта към жената, а деловите му интереси. Един умен (а глупав не ни трябва) партньор приоритизира професионалното си развитие или любимото си хоби. Най-голямото му увлечение в живота е самореализацията. И дори ако не е чувал изказването на Аристотел, че „щастието е достижимо чрез реализация на потенциалните ни възможности“, той интуитивно цял живот се опитва да бъде най-добър в това, с което се занимава – а за жените мисли на второ място. Няма значение по какво е запален – по риболов или квантова физика. Природата се е разпоредила любимото му занимание да е на първо място, а любовта и семейството – на второ и трето. Една мъдра жена разбира това и няма да поиска от партньора си да ѝ посвети цялото си свободно време. Когато мъжът се насити на заниманията си, той ще превключи вниманието си към вас – и тогава ще можете да разполагате с него на сто процента.

2. Тя няма да изисква мъжът да я издържа напълно

В една разумна връзка жената разбира, че и двамата партньори трябва да изкарват пари. Тя оставя изказванията от рода на „мъжът трябва да издържа семейството“ на младите и зелени девойки, защото не желае да се чувства зависима наложница. В щастливите двойки съпругата се старае да бъде по-скоро партньор, приятел и съмишленик, отколкото държанка. Една уважаваща себе си дама се реализира не само в семейството, но и в професионалната сфера, тя умее да изкарва пари и не прехвърля материалната отговорност за себе си на своя мъж. Тя е напълно способна сама да си купи кожено палто, да плати за козметични процедури или да зареди колата си с бензин. Тази позиция е много по-достойна от постоянното бъркане в мъжкия джоб. Ако при това партньорът се отпусне и започне да безделничи, тя сама ще вземе решение дали да го издържа или да го изрита.

3. Тя не се и опитва дори да промени мъжа

Това е абсолютно безсмислено занимание. Да си влагаш силите в моделиране на идеалния мъж е чиста загуба на време. Ако не искате кавги и скандали, приемете „стоката“ такава, каквато е – или я сменете с друга. Следващата си придобивка огледайте внимателно от всички страни, за да забележите евентуалните дефекти и да оцените предимствата и недостатъците ѝ. След огледа можете да вземете решение дали искате такъв мъж или не. Но да се надявате, че ще можете да промените партньора според нуждите си, е глупаво. Опитните дами знаят това и веднага оценяват шансовете си да изградят дългогодишна връзка с даден мъж. Те не се опитват да използват заповеднически тон и не полагат усилия да променят партньора.

4. Тя няма да проверява телефона му и дейността му в социалните мрежи

Мнозина познават това чувство – непреодолимото желание да провериш съобщенията или обажданията на партньора. Психолозите твърдят, че 80 % от хората преглеждат устройствата на своите половинки. Този „шпионаж“ обаче дава повече въпроси, отколкото отговори. Контролът е предизвикан от недоверие, а прочетените съобщения не решават проблема с ревността. Трябва да сте наясно, че дори ако нямате тайни един от друг, това не ви дава правото да нарушавате чуждите граници и да нахлувате в личното пространство на партньора. Съмненията и подозренията ще се разсеят по-лесно чрез откровен разговор или обсъждане на тема „как мина денят ти“. А най-доброто решение в период на съмнение е да изключите телефоните си за ден-два и да се насладите на общуването си на четири очи.

5. Тя не позволява да критикуват тялото ѝ

Бръчки, целулит, стрии, леко увиснали гърди или коремче – всичко това са неща, придобити с времето. Даже и звездите, притежаващи милиони, не са в състояние да върнат годините назад и да спрат остаряването на тялото. И дори ако вие самите знаете, че трябва да поотслабнете, пак е немислимо да слушате обидни думи от страна на партньора си. Пръждосайте го от живота и от спалнята си – този човек не е за вас. Няма никакъв смисъл да се измъчвате, че половинката ви не приема вас и годините ви. Същото важи и за младите момичета, които се срамуват например от пъпките си. Не допускайте мъж да ви обижда заради дефекти, които смятате за недостатъци. Ще се намери и човек, който ще ви обикне и с щръкнали уши или малки гърди.

6. Тя няма да крие любовта си, нито яда си

Тя знае, че любовните отношения не са игра, нито театър. Искрените чувства и откровената обида не бива да се потулват като в евтина мелодрама. Връзката може да бъде под контрола на партньорите, само когато и двамата изразяват отношението си към случващото се. Не преглъщайте мислите си, терзанията си, гнева си. Умната жена винаги ще намери баланс между мълчанието и защитата на своите интереси. И тя със сигурност ще си признае, че е влюбена, а при това ще съобщи и какви надежди има за тази връзка.

7. Тя няма да бяга от трудностите

За младите хора е характерно да се страхуват от битовите трудности, от здравословните проблеми, от усложненията в любовните отношения. Зрялата жена вече е минавала през всичко това и е почти невъзможно да я уплашите с неприятности. Партньорът лесно може да ѝ се довери, защото тя ще мине с търпение и достойнство и по най-трудния път, преодолявайки възникналите проблеми. Зрялата жена може без мрънкане и истерии да се справи с трудните периоди, защото знае много добре, че следват периоди на благополучие и спокойствие.

8. Тя няма да изповядва пред партньора миналото си


Всеки си има своите тайни и младежки грешки. Мъдрата жена ще допусне партньора в миналото си само до онази граница, която не бива да се прекрачва. Тя няма да изкарва на показ любовните си интриги и да сравнява предишните си връзки с настоящата. Всеки един разказ за минали любовни отношения е пропит с носталгия и сравнения, а това може да засегне настоящия партньор. Мъжете ги отблъсква най-вече откровеността на жените относно интимното им минало. Не прекалявайте с честността.

Четете още: Защо мъжете не ценят повишената загриженост и добрината