В практиката си много психоаналитици се опитват да разрешат безбройните проблеми на съвместния брачен живот. Едно обаче е ясно – колкото по-дълго време една двойка живее без достатъчно близост, доверие и интимност, толкова повече се задълбочават проблемите ѝ в общуването и по-лесно настъпва отчуждението. Има обаче случаи, в които причината единият партньор да изгуби интерес към половинката си се крие именно в нея – тя или иска прекалено много, или проявява абсолютен непукизъм по отношение на връзката си.

Какво съветват специалистите и как да избегнем увяхването на любовта и появата на нейно място на най-страшното – равнодушието, нека да видим в следващите редове:

1. Демонстрирате абсолютна незаинтересованост към проблемите на партньора си

Липсата на отношение от ваша страна към човека до вас може да го нарани и провокира към въпроси от типа: „Обича ли ме изобщо тя/той“, „Интересува ли се от това как аз се чувствам“ и т.н. Е, тогава не се чудете защо е изгубил интерес към вас. Ще дойде момент, в който просто той/тя ще си събере багажа и ще ви напусне. Покажете интерес, общувайте с любимия си човек, попитайте го как е минал денят му. Толкова е простичко, нали? Това е напълно достатъчно, за да се почувства той значим и важен във вашите очи и сърце.

2. Неизгладени недоразумения

Дребна наглед, но всъщност съдбоносна грешка е игнорирането и омаловажаването на проблеми, възникнали между партньорите, като се избягва обсъждането им. Дребните недоразумения, оставени неизяснени, липсата на обратна връзка, общуване и споделяне, предупреждават психолозите, довеждат до намаляването и загубата на доверие. Заравяйки главата си в пясъка, не разрешавате проблема. С времето се получава количествено натрупване, което преминава в качествено изменение на чувствата към партньора. А оттам и до пълен провал на връзката. За да не позволите нелепи ситуации да разклатят красивите отношения и чувства във връзката ви, най-добре е да ги коментирате съвместно и навреме. Както всеки дом се нуждае от редовно почистване, така е важно и възникналите проблеми регулярно да бъдат изяснявани и изглаждани.

3. Не поддържате огъня на връзката

Подобно на сложна апаратура, която редовно се нуждае от фина настройка, и взаимоотношенията между партньорите имат нужда от постоянно усъвършенстване. Малките жестове на внимание – приятна изненада, подарена разцъфнала клонка, билет за концерт или кино, вечеря на свещи, посветен стих, са все неща, които разкрасяват и подхранват пламъчето на любовта. Бъдете забавни и различни. Проявявайте гъвкавост и творчество.

4. Непрекъснато влизате в конфликт

Наистина голямо изкуство е да изслушваш, да проявяваш разбиране и да приемеш другата гледна точка. Но да възприемаме партньора си като събеседник, а не като опонент, е важно правило, за да запазим добрия тон и хармония във взаимоотношенията си. За да има баланс в отношенията между двама души, е добре да проявявате самокритичност и взискателност към собствените си постъпки повече, отколкото към тези на партньора ви. Постоянното желание да променим човека до себе си, без да се съобразяваме със собствените си недостатъци, може само да го отблъсне.

5. Прекарвате все по-малко време заедно

Посвещавайте повече часове един на друг. Не живейте паралелно и разнопосочно, а едновременно и в една посока. Отидете на разходка, която да бъде само ваша, оставете вкъщи мобилните телефони и забравете за света на другите. Разговаряйте и се смейте по-често. Разгръщайте албума със снимките от минали хубави моменти, прекарани заедно. Създавайте общи спомени и мечти.

6. Мърморите и недоволствате от всичко, което той/тя прави

Често, без да го осъзнавате, се опитвате да внушите на мъжа, че той не отговаря на представите ви за партньор. Повтаряте му „Мързелив си!“, „Само толкова ли можеш?“, „Много си немарлив“, и т.н. Но знаете ли, има една малка тайна – ако постоянно повтаряш едно и също, накрая то става реалност. И дори мъжът да не е мързелив, и дори да може много повече, в един момент просто ще се пусне по течението и ще реши да бъде такъв, какъвто е според критиките ви.

7. Обсебващи сте

Вие сте като тайфун с име на жена. Непрекъснато сграбчвате партньора си в обятията си и не искате да го пуснете нито за миг. Постоянно му звъните, питате го какво прави, с кого е, търсите го за щяло и нещяло. Действате му изтощително и обсебващо. Дайте, за бога, на този човек, да си вземе дъх от вас. Както се казва, свободата действа като магнит. И не забравяйте – никой не обича досадници!

8. Битовизмът

Битовите проблеми и грижи могат лесно да навредят на разбирателството помежду ви. Балансирайте разумно задълженията. Не позволявайте никой от вас двамата да бъде натоварен с дейности, които са му неприсъщи и неприятни. Постарайте се по-голямата част от нещата, за които трябва да се грижи партньорът ви, да са в кръга на неговата компетентност и интереси. Този начин на разпределяне на домашните отговорности от битов характер ще намали риска от възникване на дразги и конфликтни ситуации.

Четете още: Как описват сексуалния си живот нашите читатели