Някои хора мислят, че след като се разделят с партньора си и веднага започнат нова връзка, ще се избавят от любовната мъка.

Психолозите обаче не смятат така. Те са на мнение, че е необходимо да мине известно време след раздялата и хората да останат сами, за да преосмислят нещата, които са им се случили. Едва тогава ще бъдат готови за едно ново начало...

1. Миналото вече не предизвиква негативни емоции

Eдин от основните признаци, че сте готови да продължите живота си без болка от любовна мъка, е когато вече не се връщате към отминали събития. В момента, когато умът ви се успокои и миналото не предизвиква негативни емоции в душата ви, вие сте "излекувани". Тогава, когато сте убедени, че не влачите миналото със себе си, а единственото, което сте извлекли като поука, са грешките, които сте допуснали, сте готови за следващото предизвикателство. Нека новото начало започне сега!

2. Не се страхувате от самотата

Още един важен момент, който подсказва, че сте готови да продължите живота си, е, че не изпитвате страх, че сте сами. Не се застоявайте у дома и не се самосъжалявайте! Когато този момент от самотата отмине, вие сте готови нещо ново да се появи в живота ви.

3. Помислете за своите хобита и приятели

Всеки има свои занимания, за които може би е позабравил, когато е бил във връзка. Време е да си припомните какви хобита сте имали. Когато сме с някого, започваме да приемаме интересите на нашия партньор и за свои такива. При раздяла обаче осъзнаваме, че тези хобита не са били същите, които сме имали преди тази връзка. Затова - върнете се към своите занимания. Освен това обърнете внимание и на приятелите си. В момента, когато разберете, че животът ви не е свързан само с един човек, тогава ще сте готови за нова връзка.

4. Готови сте не само да получавате любов, но и да давате

Времето, в което не сте във връзка, осъзнавате, че не само може да искате да получавате нечии прегръдки и подкрепа, но също така и да давате. Друг важен момент е, когато осъзнаете, че трябва да обичате и самите себе си.

5. Спокойно може да се радвате на любовните отношения на околните

Любовната мъка от раздялата е отминала, когато усетите, че вече може да се радвате на любовта на другите около вас. Ако приятелите ви се женят или показват открито пред всички любовта си един към друг, това няма да ви натъжи. Не изпитвате ревност или завист към тях, че се обичат, когато самите вие нямате човек до себе си, защото знаете, че един ден щастието отново ще дойде и при вас.

6. Имате желание да отидете на среща

Вече имате желание да отидете на среща с някого. Това е добро начало. След раздяла е нужно да мине период от време, за да може да поискате отново да излизате и да опознаете някой друг човек. Когато това стане - новото начало е пред вас.

7. Умението да казвате "Не"

Препоръчително е да начертаете списък в главата си - какво бихте искали да видите, като качества и поведение, в своя бъдещ партньор. През времето, когато сте били сами, без половинка, се научавате да държите повече на себе си и да знаете какво точно търсите. Вече спокойно може да кажете "Не" на следващия си партньор, ако усетите, че връзката с него няма да доведе до нещо добро.

8. Ах, тези компромиси!

Пораснали сте, когато осъзнаете, че сте склонни да правите компромиси с някои неща. Ако сте готови да се откажете от ваши лоши навици или да усвоите нещо полезно, то това значи, че сте готови да преосмислите възгледите си и да опитате нещо ново.