8 ранни признака, че сте си хванали токсично гадже, от което трябва да се отървете

Всички сме чували за токсичните връзки, токсичните приятели и токсичните половинки, но въпреки това отново и отново попадаме в капана им. Особено в любовта. Никога не избираме съзнателно да бъдем с някой тиранин, най-често го правим, защото чувствата са отстъпили пред разума и сме неспособни да забележим с кого точно си имаме работа. Затова днес ще ви „отворим очите“ за ранните признаци, които доказват, че човекът до вас може да ви предложи единствено токсични отношения и вероятно ще страдате, ако не вземете мерки навреме:

Той ви притиска

Още в началото на отношенията ви вие усещате неувереност в себе си и дори не осъзнавате, че той подтиква тази несигурност във вас. И в същото време започвате страшно много да искате връзка с него, скоро желанието ви се превръща в нужда. Защото той ви търси, пише ви, звъни ви, задава ви всякакви въпроси и иска да ви опознае, а вие неусетно се влюбвате в него. Усещате, че връзката ви се развива бързо и това от една страна ви притеснява, но той продължава да ви търси все така настоятелно. Сякаш ви притиска да му давате цялото си внимание.



Имате натрапчивото усещане, че нещо не е наред

Когато първият период с притискането отмине, започвате да усещате, че нещо не е наред. Дори не можете да обясните защо се чувствате по този начин, защото човекът до вас ви е прелъстил с чар и много добре знае как да подбере думите си така, че да ви омае и да ви задържи до себе си. Започвате да мислите, че сте твърде повлияни от горчивия си опит с предишни партньори и че проблемът е изцяло във вас. Ако решите да продължите напред с този човек, оставете инициативата в негови ръце и забавете темпото, защото няма нищо по-неприятно от това да се чувствате не на място във връзката си.

Настъпва внезапна промяна

Внезапно във вас се заражда чувството, че сте в сигурни ръце и това означава, че сте започнали да се влюбвате. При повечето токсични връзки в този момент се наблюдава промяна и в поведението на партньора, когото наричаме „тиранин“. За съжаление тя не е положителна – той започва да се държи някак по-студено, вече не се обажда толкова често и сякаш е загубил част от интереса си към вас. Любопитното е, че известно време не забелязвате промяната, защото тя се случва плавно. Защото точно довчера ви е търсил толкова настоятелно и първоначално усещате глътка въздух и сте спокойни, защото знаете, че всичко е наред. Но само след ден-два осъзнавате, че той вече не ви обсипва с комплименти, дори си позволява да ви критикува. Не ви гледа с онзи плам в очите и започвате да вините себе си за това. Смятате, че сте сгрешили с дадена постъпка и че трябва да направите нещо, за да спечелите вниманието му отново. Започвате да търсите всякакви обяснения за поведението, но дори не ви минава през ума, че проблемът е изцяло в него.



Чувствате се все по-объркани

И тук започва вашето страдание. Вече не усещате нежност и добро отношение, онзи чаровник, от чието внимание довчера не можехте да се отървете, сега е толкова хладен и някак безразличен към вас. И когато все пак благоволи да ви направи комплимент, го приемате с огромна усмивка, а сърцето ви е изпълнено с щастие. Правите какво ли не, за да му привлечете вниманието и да го очаровате и вътрешно сте убедени, че просто не му давате най-доброто и затова той се е отдръпнал. Длъжни сме да ви уведомим, че тази мисъл трябва да излезе от главата ви точно сега и че тиранинът умишлено ви кара да се чувствате по този начин. Разберете, че вината за объркващото му отношение не е ваша.

Сякаш полудявате

Ако все още продължавате да сте с този човек, вече усещате, че скоро ще полудеете. Той хем е добър с вас, хем е студен и на моменти откровено ви се подиграва. И дори когато се опитате да водите разговор с него за всичко, което ви притеснява, той или ви отговаря с някоя иронична закачка, или хладнокръвно ви отговаря, че вие сте си виновни за всичко. Какъв джентълмен, а? И вие страдате за него... Човекът ви манипулира, а вие поддавате точно, както се иска от вас.



Пълно мълчание

Игнорирането е любимото оръжие на всеки манипулатор, тиранин, токсичен човек - наречете го както искате. В този момент не спирате да си припомняте как преди не е минавал и ден без да ви потърси, а сега минават няколко денонощия без да чуете гласа му или да ви напише някой-друг ред. Чувствате се изгубени и повече от всякога искате да получите вниманието му. Не го осъзнавате, но сте в шок. Той просто е изчезнал и пак вините себе си за това, защото си казвате, че никой не напуска живота ви без основателна причина. Измъчвате се от догадки какво го е накарало да си тръгне, с какво по дяволите сте го отблъснали. Не се учудвайте, ако в този период свалите няколко килограма за отрицателно време.

Порочният кръг се завърта

Токсичните отношения започват бързо, но могат и да завършат бързо. Само че вие не искате и позволявате на порочния кръг да се върти. Преди това обаче сте приели, че няма да видите токсичния си партньор повече, примирявате се с отчаянието и някак продължавате напред. Въпреки силните чувства, въпреки че сте наранени и чувството, че помежду ви има нещо неизяснено, което ви изяжда отвътре. Но стискате зъби и продължавате. Дори си казвате, че повече няма да го потърсите и го оставяте в миналото. Минава време и болката започва да намалява, но изведнъж, ей така отникъде, получавате така дългоочакваното съобщение или обаждане. Принцът най-накрая е решил да ви потърси, а вие, вместо да го игнорирате точно, както той е постъпил с вас, позволявате всичко да започне отначало. Тиранинът успява да ви заблуди, че не може без вас, че вие осмисляте живота му и че ужасно много сте му липсвали през седмиците, в които не ви е попитал дори как сте. В този момент е изключително важно да се замислите дали си струва да дадете втори шанс на човека, не забравяйте, че можете да имате далеч по-щастлив живот без него. Освен това, ако го отблъснете, ще нараните силно гордостта му – нещо, което той вече е направил с вас.

Разделяте се

Решили сте да продължите с токсичния човек и играта продължава. Отново идва онзи период, в който той не се държи добре с вас и вие отново не се чувствате комфортно. Това е най-сериозният етап, когато разбирате, че партньорът ви ви обича твърде силно или не достатъчно. Критиките към вас зачестяват, грубото отношение се превръща във всекидневие. Този път обаче осъзнавате, че това не е редно, започвате да се борите с партньора си и с абсурдните му поведенчески техники. Да, все още сте влюбени в него, но започвате да виждате истинското му лице все по-ясно. Той от своя страна усеща, че вече не го боготворите. И докато в здравословните връзки всеки от партньорите е наясно с недостатъците си и знае, че никой не е съвършен, то в токсичните винаги единият е на пиедестал и „позволява“ на другия да го обича. Когато осъзнаете, че сте в позицията на онзи, който боготвори другия, без да получи добро отношение в замяна и спрете да го идеализирате, вече ви е по-лесно да го напуснете. Тъжно ви е, защото сте готови да проведете последен разговор с токсичния си партньор и не таите надежди за съвместно бъдеще. От друга страна се чувствате свободни, усещате голямо облекчение. И го правите. Просто слагате край.

Не забравяйте, че токсичните хора не притежават способността да съчувстват. Дори не разбират кога са ви наранили и са склонни да ви игнорират във всеки един момент и са убедени, че и когато решат да се завърнат, сте длъжни да ги приемете отново. Не правете тази грешка.

Четете още: Хванах мъжа ми в изневяра и това се оказа истински трамплин за любовта ни