"И заживели щастливо до края на дните си..." Толкова често си мечтаем за приказна любов! Но в реалния свят рядко попадаме на принцове и принцеси. По-често срещаме обикновени хора, с всичките им проблеми и недостатъци. Блогърката Тереса Борчард има няколко идеи за това как да изградим щастлива връзка с несъвършения си партньор.

Мотивационният лектор Тони Робинс веднъж каза нещо много вярно: „Ние губим време в търсене на идеалния партньор, вместо да посветим това време на мисията да създадем сами една истинска, идеална любов“.

Струва ни се, че връзките започват от само себе си. Всичко се случва като по чудо. Но ако искаме тази връзка да се запази, ще трябва да запретнем ръкави и да се приготвим да се поизпотим – и то неведнъж.

С мъжа ми наскоро се прибрахме от среща със семейни двойки, които са успели да преживеят медициски проблеми, невярност на единия от партньорите, финансови кризи и други изпитания, които обикновено остават извън рамките на романите и приказките.

Историите им на места звучаха невероятно. Всички, които присъстваха в помещението до тях, останаха с усещането, че изневярата, болестта и други тежки преживявания не означават край на връзката. Понякога те са просто предвестници на най-щастливите години от живота на двойката.

Представете си само – никой не очаквал в онези тежки моменти, че на двамата ще им бъде толкова хубаво заедно, когато всичко приключи! Но те вярвали, че точно така ще стане.

Тяхната мъдрост буквално ме потресе и аз я обобщих в 8 стратегии.

1. Разберете на какъв етап от отношенията си сте сега

Връзката е един жив организъм, който постоянно расте и се променя. И той може да приема различни форми. Поначало идва влюбването – мозъкът е толкова наситен с допамин, че понякога ходенето заедно на пазар до съседния супермаркет ти се струва като почивка с яхта на Карибите.

Но неизбежно идва и вторият етап – прощаването с илюзиите. Започвате да се питате дали не сте спрели да обичате партньора си. В този момент на жажда за внезапно спрелия допамин някои търсят внимание от странични хора.

За онези, които навремето ги е събрала необузданата страст, този период може да премине към третия – пълно отхвърляне. Партньорът не събужда у вас никакви чувства, освен разочарование.

Ако обаче разпознаете този етап и го преминете достойно, ще стигнете до четвъртия етап на връзката – който е дори по-дълбок от онзи, от който е започнало всичко.

2. Не разчитайте само на чувствата си

Днешно време е много модерно да се пише за това, че човек трябва да се доверява на чувствата си. Да разпознаеш и признаеш емоциите си е важна част от вътрешното израстване.

И въпреки това вашите чувства са ненадежен GPS за връзката ви. Ако дори и навигаторът понякога показва погрешен път, какво остава за емоциите, които може да са повлияни от фактори като стрес, недоспиване и лошо самочувствие?

Независимо дали това ви харесва или не, истинската връзка не е колекция от емоции, а поредица от решения, които взимаме съзнателно. Ако всеки ден правим това, което е нужно за запазване на връзката, ние прочистваме мозъка си от някакво „статично напрежение“, което може да се натрупва. И това ни дава повече енергия, просто за да се обичаме един друг.

3. Не избягвайте конфронтациите

Нали знаете израза „Златото лежи на дъното на реката, но никой не го вижда“? Същото може да се каже и за конфликтите и споровете. Те не бива да ви плашат – в този случай страхът може да ви подведе по грешен път.

Много е изкушаващо да избегнеш конфликтите напълно или пък обратното – да потиснеш партньора, да направиш така, че всичко да стане, както ти го искаш. Но конфликтът ви води до онази точка, в която можете да покажете благородството си, да проявите уважението си към партньора и да играете честно.

Затова конфликтите пораждат по-дълбоки отношения, по-зряла любов. Конфронтациите формират вашите общи семейни „закони“. Може при всички други да е иначе, но при вас е така: не започвате спорове, ако един от вас е гладен, уморен. Не правите забележки на човека, който е зад волана. Не си спомняте миналото и не прибягвате до лични нападки.

4. Разбирайте самите себе си, осъзнавайте ограниченията си

Всеки има багаж от живота си досега, който формира поведението му и определя начина му на общуване с другите. Мнозина вече са се научили да се защитават с помощта на маски – маска на клоун, на грижовна майчица или на хулиган. В една любовна връзка обаче тези маски много пречат. Любимият ви човек има нужда от истинските вас.

5. Недейте просто да си говорите - общувайте

Когато двама души са се запознали наскоро, те могат да говорят с часове за какво ли не. Но тези разговори са само началото. Истинският диалог започва тогава, когато започнете да усещате истинските преживявания на партньора зад думите му и да разбирате, че тази личност насреща ви е един огромен, сложен и прекрасен свят.

6. Рискувайте да бъдете честни

Едно от най-силните ми впечатления от семинара засягаше откритостта и честността в отношенията. Да дадеш изцяло на друг сърцето си, да се откриеш и да се надяваш на неговата честност. Това звучи ужасно на онези, които още като деца са разбрали, че не на всеки и не винаги може да се вярва. Свикнали са да си открият сърцето само за малко, за да го затворят после зад десет барикади. Но само вярата в другия и доверието водят до онзи висок етап от отношенията, в който се усеща истинската близост.

Едно е да си откриеш сърцето за другия в порив на допаминова щедрост. И съвсем друго да му се довериш, когато си се сблъскал с разочарование и съмнение. Да му вярваш ли или не? Спомнете си тези думи: „Слава на храбреците, които се осмеляват да обичат, знаейки, че всичко това ще приключи. Слава на безумците, които живеят, все едно са безсмъртни.“

7. Учете се да виждате любовта в изгладените ризи


Всички жадуваме за любов, но всички си я представяме различно. Прецизно сгънатите и изгладени дрехи също означават „обичам те“. Понякога тази проява на любов е по-трогателна от многословните признания и резервациите на маса в ресторант.

В книгата си „Пет езика на любовта“ Гари Чапман пише, че емоционалните потребности на хората са различни. За някои е важно да чуват любовни признания на думи, за други – времето на партньора, отделено само за половинката, а трети имат нужда да получават материален израз на грижа или всеки ден физически да усещат прегръдка.

Изучете партньора си, обърнете внимание на какъв език на любовта говори той с вас и кой от вашите начини на общуване с него удовлетворява напълно нуждите му от проява на любов.

8. Прощавайте и пак прощавайте

Можете да си кажете, че сте се научили да обичате, не когато намерите съвършенството, а когато се научите да виждате съвършенството във всеки несъвършен човек.

Когато двама души прекарват толкова много време заедно, всеки от тях натрупва достатъчно „улики“ и начини да засегне другия. Да, понякога партньорът ви може да прави доста неприятни неща. Но не забравяйте доколко е прекрасен той в несъвършенството си. Повярвайте ми, той прави всичко по силите си, старае се, както изобщо умее, да се поучи от грешките си и да действа по-добре занапред.

Четете още: Мамините синчета, или защо вече има курсове по порастване