Запознанствата след развод могат да са истинско минно поле за една жена на средна възраст. Това изпитание току виж се оказало много по-сериозно от избора на тоалет за първата среща. Защо е толкова сложно всичко?

„След развод жената може да се чувства много уязвима – отчасти, защото преди е имала съпруг, който да я „защити“, а сега ѝ се налага сама да се изправи срещу света. В същото време тя вече не може да си позволи да изпитва младежка неувереност“, казва Даяна Киршнър, доктор по философия.

1. Уточнете дали сте готови

Незавсимо дали от развода ви е минал само месец, или пък са изтекли 6 години, може да не сте сигурни, че сте готови за нова връзка. „Разбира се, че не сте готови, особено ако ви е неприятно дори да помислите за нова връзка. Но щом започнат да ви хрумват мисли за запознанства, заслужава си да се замислите за срещи с мъже. Дори ако първият ви опит се окаже ужасен, можете да направите крачка назад и да изчакате още малко“, казва Сюзан Пийз Гадуа, психотерапевт.

2. Направете го, дори да ви е страх

Наблюдавайки общата картина на съвременните запознанства, много жени не просто започват да се притесняват, а направо изпадат в ужас. Така поне смята доктор Киршнър. Имайте предвид, че страховете ви са нещо нормално – вие сте преживели сериозно сътресение и е вероятно да ви очаква и ново такова. Никой не ви кара да се хвърляте в неизвестността с главата напред. „Започнете постепенно. Отидете на среща със стари приятели, приемете покана за парти.“

3. Отбягвайте негативните мисли

Според доктор Киршнър жените, наранени от болезнен развод, често правят изказвания от типа „Всички мъже са кретени“ или „Всички свестни мъже са заети“. Това очевидно не е добра нагласа за запознанство. „Тези мисли само ви скапват настроението и ограничават шансовете ви да намерите любовта“, твърди Киршнър. Ако държите негативните си мисли под контрол, скоро ще развиете навика да мислите позитивно, а това ще ви подготви за нови запознанства.



4. Бъдете сигурни, че всичко ви е наред

След развод жената може да започне да си мисли, че нещо не ѝ е наред, просто защото бракът ѝ се е разпаднал. За да се справите с това, трябва да се научите да разпознавате тези „саботиращи“ мисли. Доктор Киршнър ни съветва, веднага щом усетим, че се съмняваме в себе си, да визуализираме гигантски червен знак „Стоп“ или да си представим глас, който крещи „Спри!“.

5. Уточнете какви са ви намеренията

„Седнете и съставете списък с нещата, които търсите. Житейски партньор ли? Или партньор за секс за една нощ? А може би търсите човек, с когото да си прекарвате приятно свободното време? Вие трябва съзнателно да решите каква връзка търсите. Целите си би било правилно да споделите с потенциалния си партньор“, съветва ни Киршнър.

6. Преразгледайте представите си за запознанствата

Когато Сюзан Пийз Гадуа моли разведени жени да направят свободна асоциация с думи, които им хрумват при мисъл за „запознанства“, дамите споделят думички като „кошмар“ и „ужас“. Ако и вие изпитвате същото, Гадуа има следния съвет за вас: „Предлагам ви да преразгледате запознанствата и да се опитате да ги възприемате като приключение или като обучение. Те могат да са начин да подобрите социалните си умения. Освен това са чудесен повод да излезете и да се позабавлявате!“.



7. Пробвайте запознанства в интернет

Може би предния път, когато сте си търсили партньор, още не е имало интернет или пък сайтове за запознанства. Сега обаче има стотици сайтове и приложения, които са част от ежедневието ни. Оставете в миналото предубеждението, че на такива места ще намерите само неудачници и извратени типове. „Онлайн-запознанствата са не просто модно течение, но и един от най-добрите начини да разширите търсенето, вместо просто да се надявате, че ще срещнете някого в кафенето“, казва доктор Киршнър.



8. Увеличавайте шансовете си

„Четирима от пет мъже, с които ще се срещнете, ще изчезнат“, признава доктор Киршнър. Това е неписано правило в запознанствата. Някои губят интерес, други се сблъскват с непредвидени проблеми, за които никога няма да узнаете. Не взимайте това присърце и не забравяйте, че с колкото повече хора се срещате, толкова е по-вероятно да намерите човека, от когото имате нужда. Не се страхувайте да излизате с няколко мъже едновременно – не е нужно да си държите всички яйца в една кошница. В случая разбира се говорим за ухажване и първи етапи от общуването. Когато решите, че отношенията с един от кавалерите трябва да станат сериозни, прекъснете другите контакти. При това не бива да лъжете „претендентите“. Просто кажете „Хоресва ми да излизам с теб, но искам да знаеш, че се виждам и с други“.

9. Не позволявайте на децата да ви спират

Разбира се, ако имате дете, срещите у дома и представянето на кавалера на детето трябва да станат, чак когато отношенията са наистина сериозни. Но това не означава, че страхът да не получите одобрението на децата си трябва да ви спира. „Твърде много жени се крият зад децата си и ги използват като предлог, за да не излизат с мъже. Бъдете искрени и проявявайте уважение, но не се извинявайте за желанието си да имате личен живот. Повечето деца просто искат родителите им да бъдат щастливи и най-вероятно няма да ви пречат“, твърди Сюзан Пийз Гадуа.

Четете още: 35 от най-забавните закони на Мърфи за секса и любовта!