Денят на влюбените наближава, а ароматичните афродизиаци ще ви помогнат да отпразнувате Свети Валентин с подобаващата за повода страст.

Кои ефирни масла са най-подходящи за прелъстяване на мъжете и кои влияят добре на либидото на жените?

*Смята се, че изцяло “мъжки” ароматични афродизиаци са маслата от джинджифил, кипарис, мащерка, кедър, канела, сандалово дърво и индийско орехче.

*“Женски” ароматични афродизиаци са маслата от жасмин, мушкато, роза, иланг-иланг и бадем.

Има отделна група ароматични масла, които са еднакво подходящи за мъже и за жени – маслата от бергамот, хвойна, пачули, розмарин и лавандула.

Някои биха казали, че мирисът на лавандула е банален и “бабешки”. Но този аромат се ползва още от древността. През ХVІ в. арабите са смятали лавандулата за най-ефективното средство за отстраняване на неприятната телесна миризма на жената. Смесена с морска сол лавандулата се е насипвала в ароматични възглавнички, от същото растение се е правила и тоалетна вода. Същите свойства имат и ароматите на мента, камфора, розмарин, бор и кедър. Още от древността жените са ползвали масло от бадем за неутрализиране на телесната си миризма.

За най-легендарен афродизиак на всички времена може да се смята розовото масло. С цветето роза са свързани редица романтични легенди.

Розата била докарана в Древна Гърция от източните страни и се превърнала в символ на богинята на красотата Афродита. Гърците подхвърляли розови листенца на брачните церемонии, сравнявали булката с розов цвят, а цветето задължително присъствало в празничната украса. В Древен Рим пък жените взимали вана с листенца от рози преди интимни срещи, тъй като по това време извличането на ефирни масла все още не било открито.

От древните римляни до нас е достигнала и рецептата на чудодейната напитка “Розов цимус”. Питието се приготвяло от жените с цел да подкрепи любовните сили на избранниците им. Можете и вие да го пробвате.

За приготвянето на Розов цимус ще ви трябват 500 мл. мляко, 4 супени лъжици мед, 1 чаена лъжица краве масло, 100 гр. обезкостени фурми, шепа бадеми, 2-3 стръкчета шафран и 1 шепа листенца от рози (свежи или сушени, но от светли сортове рози). Изсипете млякото в тенджера, желателно е да е с дебело дъно. Кипнете млякото на бавен огън и добавете последователно шафрана, листенцата от рози, ситно нарязаните фурми, бадемите и маслото. Всичко се вари с постоянно разбъркване, докато шафранът не бухне и не оцвети напитката в розово. Тогава свалете тенджерата от котлона и добавете меда. Прецедете напитката или я пасирайте – във втория случай вътре ще има повече хранителни вещества. Розовият цимус се сервира топъл.

Напълнете две високи чаши и си кажете наздраве с любимия.

Очаквайте продължение.