Когато сме скъсали с половинката си си, сме жадни за отмъщение. Чувстваме се наранени и ни минава мисълта да легнем с първия срещнат. Една от най-често срещаните реакции в подобна ситуация е „клин клин избива“ или секс за отмъщение. Когато подобна мисъл ни мине през ума, започваме да обмисляме дали е добра идея. Мнозина твърдят, че най-добрият начин да преодолеят раздялата с някого е като си легнат с друг.
Според изследване, публикувано в сп. Archives of Sexual Behavior, 25% от хората признават, че са правили секс, за да отмъстят на бившите си половинки. Психологическото изследване сочи, че в продължение на три месеца след като са скъсали с партньора си, 66 % от жените са имали сексуален контакт, като една трета от тях са го сторили за отмъщение на бившите си половинки. Според психолозите тази стъпка всъщност не е добра идея, поради няколко причини:

Няма да ви успокой

Когато сте наранени, сексът за отмъщение няма да ви излекува, дори няма да ви успокои. Повечето хора прибягват до тази стъпка, защото се чувстват наранени или ядосани. С колкото и партньори да преспите, няма да преодолеете болката, причинена от бившия ви партньор.

Чувство за вина

Изкушението да се почувствате отново желани след раздялата е много голямо. На другия ден обаче то е изместено от чувство за вина, защото знаете, че действието ви е било провокирано от „грешните“ причини.

Наранявате емоциите на другия

Когато правите секс за отмъщение, често избирате човек, който отдавна ви желае и не е безразличен към вас. Като го използвате, вие наранявате неговите чувства.

Сексът няма да излекува чувствата ви

Ако мислите, че сексът за отмъщение ще излекува сърцето ви, няма да се получи. Само времето може да излекува душевните рани.

Рискувате отношенията си

Не е нужно раздялата ви да е драматична и изпълнена с гняв и обида. Все пак ако искате да останете поне приятел с бившата си половинка, сексът за отмъщение само ще го отблъсне.