Наред с навлизането на различни чужди обичаи в българската сватба стои и моминското парти.

Макар отдавна вече да няма своята първоначална идея да се съберат подаръци, с които младото семейство по-лесно да започне новия съвместен живот, то продължава да съществува в най-различни варианти.

Традицията за подаряване на малък подарък на бъдещата булка идва от Холандия. В случаите, когато булката не е получавала бащиното си одобрение за бъдещия съпруг, тя не е била способна да предложи зестра.

Затова нейните приятелки я "обсипвали" с подаръци, така че тя да може да се омъжи без помощта на баща си. Точно затова на английски моминско парти е bridal shower (обсипвам булката с подаръци).

Днес, на шега, разбира се, целта на моминското парти е да се съберат най-близките приятелки на бъдещата булката и заедно с нея да изпратя живота на „свободна” жена в името на вечната любов... Добре де, и да се опитат да я откажат от сватбата. Смята се, че ритуалът носи късмет на бъдещото семейство, тъй като да се устои на изкушението е знак за истинска обич и всеотдайност.

Изборът на мястото за провеждане на моминско парти зависи от няколко фактора – от вашите предпочитания, финансови възможности и фантазии. Помислете, какво най-много ви се иска – пълен купон или задушевна атмосфера с близки приятелки на чашка кафе или вино. А може, да решите да осъществите ваша отдавнашна мечта и например, да полетите на въздушен балон или да си устроите разходка с коне.

Ако финансите ви позволяват, може да устроите моминското парти далеч от града, в който живеете, примерно една седмица преди сватбата да съберете своите приятелки и за няколко дни да отскочите до някои курорт да разпуснете, далеч от младоженеца и родствениците.

Опитайте великолепни вина и сирена, освежени със сочни зрънца грозде

Зимна приказка

Дърво, мекота и уют