Автор
Ева Григорова

Eто какво липсва на връзката ви и как да го промените

След като първоначалната страст в една връзка отмине и двамата партньори изпаднат в ежедневни битовизми, често сякаш започва да липсва нещо съществено, което ни е трудно да назовем.

Чувстваме се недооценени, усещаме критика, започваме и ние самите да недоволстваме от отсрещната страна. Истината е, че всичко това е обратимо и предотвратимо с нещо много простичко - показвайте на партньора си, че го цените. Когато сме погълнати от проблемите си и от стреса, който ни заобикаля често забравяме да благодарим на половинката си, защото смятаме, че това че оценяваме любимите си хора е видно, но това обикновено не е така. Всъщност благодарността би могла да създаде “резерви” от доверие, които да ви послужат в моментите на конфликт, които също неминуемо ще дойдат.

Формулата е много лесна, когато я пречупите през собствената си призма: колкото по-оценени се чувствате от партньора си, толкова повече ще му вярвате и ще бъдете уверени в любовта му.

Това ще ви даде възможност да бъдете по-открити при следващото ви скарване и ще ви направи по-склонни да простите.

Тук обаче идва по-сложната част. Как да оцените партньора си отвъд обичайното “страхотна работа”, “благодаря ти”, “чудесен си”?

Ето и няколко примера, които биха могли да ви вдъхновят:

- Направете комплимент относно личните качества на партньора си - “Оценявам това колко усилия влагаш в проекта, по който работиш”
- Комплименти относно по-дълбокия начин, по който ви е докоснал вашия любим - “Оценявам перспективата, която ми даде, когато бях в онази затруднена ситуация”.
- Комплименти относно нещата, които партньорът ви прави за другите - “Погрижи се чудесно за майка си, когато имаше нужда. Държа се изключително адекватно.”

Освен с вербална признателност, бихте могли да разнообразите подхода си и като направите нещо хубаво за своя партньор. Върнете се в началото на връзката ви и се замислете какво го правеше щастлив тогава - изненадваща вкусна вечеря, вечер само за вас двамата на романтично място или пък разходка в планината.

Идеята на тази практика е вътрешно да създадете както в себе си, така и в партньора си усещането, че сте във връзка, в която отсрещната страна ви вижда и цени. Както и разбирането, че трудните моменти си заслужават, защото и двамата се чувствате оценени и има смисъл да продължавате да полагате усилия.