Автор
Woman.bg

Ето защо мъжете се плашат от жени, които печелят добре

Според ново проучване, направено от британския университет в Бат, съпрузите намират за доста стресиращ факта половинката им да изкарва по-големи доходи от тях. Или по-точно ако изкарват 40 процента повече от общия доход на домакинството.
Бракът може да се основава на равенство, но учените са установили, че стресът в семействата се увеличава значително, ако нежните половинки припечелват повече или са основен източник на доходи.
Изследването, което проследява навиците на повече от 6000 американски хетеросексуални семейства в продължение на 15 години, установило, че нивата на стрес при съпрузите е по-ниско, ако жените припечелват до 40 процента от доходите на домакинството. Ако обаче съпругата премине този процент, мъжът ѝ започва да се чувства много стресиран.


„В двойките, в които жените печелят повече, се наблюдават по-големи спорове във взаимоотношенията и е по-вероятно да се разделят. Жените, които печелят повече, вършат и повече домакинска работа, за да накарат половинките си да се чувстват по-добре по отношение на ситуацията. Това допълнително увеличава стреса при съпрузите“, обяснява д-р Джоана Сирда, икономист в Университета в Бат.


„Резултатите също показват колко силни и устойчиви са нормите за полова идентичност. Традиционните стереотипи, че мъжът трябва да е главният източник на доходи в семейството, са дълбоко вкоренени в обществото. Затова и мъжете се плашат от жените, които изкарват повече пари за семейния бюджет“, допълва още Сирда. Без значение кой носи хляба у дома, конфликт може да възникне, когато единият от двамата партньори взема повече финансови решения, без мнението на другия. Това може да създаде негодувание в партньора, който не разбира как и кога се взимат тези финансови решения, а просто чува за тях.

Когато във връзката има доминиращ във финансово отношение партньор, има начин двамата да запазят известна степен на автономност, но да работят за общи цели. Много специалисти препоръчват поддържане на споделена сметка за всички съвместни спестявания и разходи, в комбинация с индивидуални сметки.