Всяка жена в определена възраст има месечен менструален цикъл. Той идва с редовните оплаквания и неразположения като подуване на корема, умора, рязка промяна в настроението и раздразнителност... Но има още нещо. Възможно е либидото ви рязко да скочи именно в „онези“ дни. На какво се дължи това?

Факт. Въпреки че много дами не се чувстват супер секси по време на цикъла си, те може да изпитат страхотно желание за див секс. И това, естествено, се дължи на хормоните, които по време на менструацията буквално се „джуркат“ в тялото ни.



Или по-точно казано, дължи се на повишаване нивата на тестостерона, казва Мери Джейн Минкин, клиничен професор по акушерство и гинекология в Медицинския университет в Йейл.

Д-р Адеети Гупта пък обяснява, че по време на менструацията „циклично се покачват и спадат нивата на естрогена, прогестерона, тестостерона и DHEA“. А всички тези хормони играят ключова роля за желанието ни да правим секс.

По време на проучване, направено през 2013 г. и публикувано в „Хормони и поведение“, изследователите сравнили движението на хормоните и желанието за секс по време на два менструални цикъла. Установено било, че променящите се нива на естроген и прогестерон влияят сериозно върху либидото. Нивото на естрогенът се покачва, а нивата на прогестерона спадат. И това води до лудо желание за секс.

Всички знаем, че сексът намалява нивата на стрес, които са доста високи по време на цикъл. Затова лекарите съветват да не отказваме на тялото си нещо, което то желае.


Относно мнението, че противозачатъчните могат до доведат до по-ниско либидо, лекарите коментират, че на този етап липсват еднозначни доказателства за това. Възможно е определени препарати да имат такова влияние, други – не.

Има специалисти, които пък обясняват по-голямата възбуда по време на менструацията с факта, че жената е щастлива, че не е бременна и това ѝ носи подсъзнателно успокоение.