Автор
Ива Петрова

Фетиш към краката: Защо толкова мъже се възбуждат от тях?

Чудили ли сте се защо толкова много хора изпитват сексуално привличане от гледката на крака? Дори само един поглед върху снимка на крака може да ги подлуди. Немалко състоятелни мъже дори са готови да платят солидна сума пари само за да се насладят на гледката, която красивите крака, могат да му предложат. За такива фетишисти е достатъчно само да ги погалят или целунат, за да се почувстват на седмото небе.

Днес сексуалният интерес към краката е много разпространен по целия свят и се обсъжда открито дори от известни личности. Той заема доста високо място в еротичната фантазия на хората. Въпреки това, е възможно да има голям брой хора, които имат силно сексуално влечение към тази зона, но го държат за себе си поради социални и културни норми.



Какво всъщност представлява фетишът към краката?

Фетишът на краката е сексуално привличане към краката или която и да е част, свързана с тях. Това могат да бъдат пръстите на краката, цялото стъпало, петите, глезените.

Проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, потвърди, че най-малко 20% от мъжете и жените имат фетиш към краката.

Какво казва науката? Към днешна дата няма нито една научно потвърдена версия защо човек изпитва вълнение от краката. Но има няколко теории, които се опитват да обяснят това. Един от първите представители на научния свят, които говорят публично за произхода на фетишите, е Зигмунд Фройд. Той обяснява, че много момчета , когато са малки, изпитват истински шок, когато научат, че майката няма пенис. След това започват да търсят всякакви заместители на мъжкия полов орган. И така Фройд стига до извода, че краката са най-близки по форма на пениса. Тази странна теория е една от първите, но по-късно е опровергана от по-съвременни сексолози.

Психологът Джъстин Лемилър отбелязва, че фетишите са научено поведение на базата на опита. Според специалиста трябва само да опитате някое от тях и да изпитате вълнение, да се насладите, за да искате да повторите опита си отново и отново. Такава верига Лемилър смята за причината за увеличаването на броя на фетишите. В книгата си „Кажи ми какво искаш“ психологът описва как повече от 14% от участниците в личното му изследване са се отдали на сексуални фантазии за краката.

Автор на друга теория е неврологът Вилаянур Рамачандран. Той предполага, че причината за фетиша към краката е близостта на две части на мозъка, едната от които е отговорна за възбудата, а другата за усещанията в краката. В резултат на това се получава истинско "объркване".

Разновидности на фетиша към краката

Визуално удоволствие

За да се възбуди, е достатъчно фетишистът да погледне краката си. По-често обаче вълнението идва от краката на други хора. Някои фенове на краката предпочитат да им се любуват отдалеч, други обичат да ги гледат отблизо. Погледът към долните крайници или пръстите за такива хора е напълно достатъчен, за да удовлетворят желанието си, те нямат нужда да ги докосват.

Страст към ароматите

Друг вид фетиш към краката е вдишването на миризмата на краката на други хора. Някои любители на краката предпочитат аромата на чисти стъпала, докато други се възбуждат от потни. Понякога фетишистът се възбужда само от миризмата. Случва се да иска едновременно да се възхищава на краката си и да ги мирише.



Оценка на размера на крака

Оказва се, че размерът има значение не само при члена. Някои хора с фетиш към краката проявяват отношение към тяхната дължина. Някои се вълнуват от малки крака, други, напротив, от големи и дълги.

Докосване

За да се развълнува или да изпита екстаз, фетишистът трябва да докосне краката, по някакъв начин да взаимодейства с тях. Например да ги масажира, гали, целува. Една от популярните ласки сред феновете на този фетиш е смученето на пръстите на краката. При близък контакт по този начин с партньор човек постига желаното удовлетворение.



Крака с декорации

Някои хора харесват не просто стъпала, а специално декорирани крака. Например, с татуировки, искрящи, блещукащи в светлината, привличащи вниманието по всякакъв възможен начин. Аксесоарите могат да бъдат най-различни: от специални гривни до пръстени, висулки или специален педикюр.

Четете още: Един поглед е достатъчен: учени твърдят, че жените могат да усетят изневярата - защо има толкова излъгани тогава?