Как става така, че едно прекрасно, изпълнено с потенциал и бъдеще романтично партньорство може да се стопи толкова лесно? "Какво се случи с връзката ми?“, Къде и кога се обърка всичко?“, „Аз ли сгреших“, са въпроси, които си задава всеки в подобна ситуация.

За щастие има експерти по въпроса и те обясняват как точно да промените нещата към по-добро:

Стъпка 1: Отговорете си на три въпроса

Ще трябва да се справите с три големи въпроса, за да разберете защо връзката ви е в застой, и да се заемете с детоксикацията ѝ.

- Кой е ключът към проблема в отношенията?

Създайте си списък от вероятните отговори на този въпрос. Коя е причината за охладнелите ви отношения един към друг? Проблем ли е комуникацията? Проблем ли са нарушените граници? Отсъства ли сексуалният ви живот? Ерозирало ли е чувството ви за доверие един към друг? Търсете отговорите, без да обвинявате себе си или човека до вас.

- Каква е вашата роля в токсикирането на връзката?

Колкото е възможно по-обективно, отстъпете назад, за да видите доколко вашето поведение и отношение към партньора е повлияло върху токсикацията на връзката ви.

- Какво искате от своя партньор?

Сега е моментът да фокусирате вниманието си върху своите нужди, върху своите чувства, върху това как се чувствате в компанията на своя партньор. Натоварва ли ви с нещо той, или напротив – старае ли се по всякакъв начин да удовлетворява вашите потребности. Ако отговорите са в негова полза, замислете се дали грешката не е във вас самите.

Стъпка 2: Уговорете подходящо „време и място за детоксикация“ с партньора си

Що се отнася до детоксикацията на връзката, нищо не е по-ефективно от продължаващата, честна, пряка комуникация. Можете да подготвите почвата за здравословна комуникация, като първи отворите темата. Важно е да има обратна връзка, общуване. Само така могат да се изгладят всякакви недоразумения, настъпили в един или друг момент от връзката ви. Комуникацията трябва да протича с нежен и любящ тон. Добре е да включите в разговора фрази като „Нека да се опитаме отново да възродим интимността помежду си“ или „Нека дадем на отношенията си нов старт“.

Някои двойки обичат да говорят, докато се разхождат или седят в парка, а други предпочитат тихите минути в леглото или на дивана у дома. Каквото и време и място да изберете, погрижете се то да е възможно най-малко разсейващо. Уикендите често са идеални в случая, тъй като енергията обикновено е по-висока, а стресът – по-нисък. Важно е да създадете привлекателна, уютна атмосфера с позитивна, хармонична енергия, докато спокойно обсъждате проблемите помежду си.



Стъпка 3: Изчистете се от натрупания гняв

Важно е също да си поставите за цел да изчистите от съзнанието си спомени от стари преживявания с негативен за вас заряд. Гневът и недоволството от минали преживявания натоварват отношенията. Те са напълно излишни, ако все още имате чувства помежду си. Обидите създават токсичност. Твърде често единият или двамата партньори си причиняват малък (или голям) арсенал от натрупани негодувания. Когато тези отрицателни емоции не се тушират, те са склонни да нагнетяват връзката и да придобиват все по-негативна сила с времето.

Стъпка 4: Научете се да се изслушвате един друг

Как работи тази техника? Тя едновременно лесна и трудна, тъй като изисква любезно отношение към мнението на другия, съсредоточеност в неговите думи, търпеливо изслушване на неговите доводи и постоянна практика. Първо, единият партньор говори по даден проблем, а другият е слушател, стараещ се да не прекъсва половинката си. След това ролите се разменят. Когато говорещият приключи, идва ред на слушателят той да изрази своята гледна точка по въпроса. Целта е отсрещната страна да се почувства чута. Тази стратегия позволява на всеки партньор да почувства, че неговите мисли и чувства са достигнали до слушателя и са разбрани.

Стъпка 5: Бъдете инициативни

Промяната се случва, когато проявим инициатива и предприемем ангажирани действия. Така че, ако връзката ви куца, не се отказвайте. Прегърнете силата си, като насочите енергията си към укрепването и заздравяването ѝ. Излекувайте раните, бъдете лечители и съзидатели. Промяната към по-добро ще отнеме време – детоксикациите в отношенията не се случват за една нощ - така че бъдете търпеливи и внимателни един към друг, докато изчиствате старите токсини и посявате новите семена на една по-здрава и силна връзка, на една по-красива и възродена любов.

Четете още: 4 типа жени, при които мъжете винаги се завръщат