Автор
Woman.bg

Как да помогнате на партньора си, ако той има еректилна дисфункция

Немалка част от мъжете страдат от еректилна дисфункция. Това е деликатна тема, която притеснява силният пол, и мъжете избягват да говорят за това, като често пъти дори не си признават, че такова нещо им се е случвало. Затова, мили дами, няма страшно да поговорите с вашата половинка и да помогнете, като предложите специализирана помощ.

Много мъже мислят, че това е естествена част от процеса на стареене, върху която те нямат контрол. Това не е вярно. Еректилната дисфункция (или мъжката импотентност) е състояние, при което към пениса не може да достигне достатъчно количество приток на кръв, за да може мъжът да получи ерекция, както и да я поддържа достатъчно дълго време, за да може да прави любов. Това състояние със сигурност ще накара партньора ви да се почувства неудобно от "представянето си" пред вас в леглото.

Той дори може да избягва интимност с вас, ако усети, че не може да получи ерекция, а това от своя страна да създаде хладни отношения помежду ви. Дори и при дълги връзки това оказва лошо влияние при взаимоотношенията.

Има начин да го подкрепите в този период своята силна половинка. Първо, помнете, че това е медицински проблем и никой не е виновен за появата му. Опитайте да подхванете разговор с него, като започнете с нещо от сорта: "Четох, че това може да е заради здравен проблем. Смяташ ли, че може да поговориш с лекаря си?"

Бъдете подготвени за отрицателен отговор, дори за леко гневно отношение. Мъжете не обичат да ходят по доктори, особено когато става дума за такива деликатни ситуации. Въпреки това може да го уверите, че еректилната дисфункция не е "по негова вина" и това състояние не зависи от него.

Може да помогнете като:

- Изберете внимателно времето, когато да разговаряте с половинката си. Не започвайте разговор, да речем, рано сутрин, когато и двамата бързате за работа или може да сте напрегнати. Изберете време, при което и двамата сте спокойни, например вечер, на чаша вино.

- Подбирайте внимателно думите си. Не му казвайте, че това е "проблем". Внимавайте да не увеличите стреса и притеснението му.

- Бъдете позитивна. Дори и първоначалната му реакция да е гневна, когато повдигнете темата, то бъдете търпеливи. Може след дни или дори след седмици той да се чувства готов да говори за това.

- Предложете някои възможни решения. Например, може да му предложите първоначално да говори с фармацефт вместо с лекар, ако ще се почувства по-малко неудобно така. Има вариант да вземе и Виагра, която ще увеличи притока на кръв към пениса. При прием на еднократна доза, под формата на хапче, като ефектът от Виаграта може да продължи до 4 часа.

- Внимателно му напомнете, че има заболявания, които могат да са причина за еректилната дисфункция. Да, това е така. Например диабетът, високото кръвно и високият холестерол може да са евентуална причина за това. Проблеми със сърцето или кръвообръщението също могат да ограничат притока на кръв към пениса. Ако се уверите и двамата, че няма такива здравословни проблеми, може да си отдъхнете и да сте една идея по-спокойни.