Как да преживеем изневярата

23 май 2011 | 10:04
69324
37
37

Според статистиката 90% от изневерите в един момент стават известни на партньора. Същата безпощадна статистика твърди, че 30% от тях водят до раздяла.

Новината за изневярата и това как ще я преживеем от психологическа гледна точка може да се сравни с психологическия модел за справяне с нещастието. Когато д-р Елизабет Кюблер – Рос и описала пет стадии, през които човек минава, преживявайки някакво нещастие. Моделът е валиден не само за хора, преминаващи през тежко заболявене, но и таквива, коот преживяват неприятности в работата или личния живот.

Първи етап - отрицанието

Вие все още не осъзнавате станалото и не вярвате докрай, че това се е случило. Когато човек е болен, той обикновено прави изследвания, за да се убеди в диагнозата. В случай на изневяра, особено, когато имате всички доказателства, допълнителни факти не са необходими и вие бързо ще преминете към втория етап.

Втори етап – гневът

А той е гневът и ненавистта. В този момент ви се струва, че никога няма да простите. Искате да хвърляте и да буйствате, моментално да се разделите, да отмъстите на любовницата, да се махнете от този човек, колкото се може по-далеч. Внимание! Опитайте се да се контролирате! Не е нужно да потискате отрицателните емоции, напротив, изкажете всичко – викайте, псувайте, пишете гневни писма (няма смисъл, обаче да ги изпращате). Ако и това не ви помогне отидете в спортна зала и си изкарайте яда на боксовата круша.

  

Трети етап– търг

„Ако правехме повече секс“, „Ако си бях купила онова секси бельо“, „Ако не оставах до толкова късно на работа“, „Ако имахме дете“....

Престанете да се обвинявате и да измисляте какво би било, ако... В никакъв случай не се сравнявайте и с другата – вие не сте по-добра от нея, тя не е по-лоша от вас и обратното.
Да, това е трудно, но трябва да положите всички усилия да престанете да мислите за нея, най-малкото защото не си заслужава да прекарвате по този начин времето.
Не търсете виновни и не си блъскайте главата, какво не е било така в миналото. Актуалният въпрос в този момент не е „Кой е виновен?“, а „Какво ще правя?“

Четвърти етап - депресията


Иска ви се завинаги да останете на дивана, с носни кърпички под ръка и никога да не излизате от вкъщи. "Животът е свършил, как може да го направи, никога няма да ми се случи нещо хубаво..." Напълно възможно е този етап да се пресече с предишния или да протече с него, но е много важно да не позволите да затънете в това състояние. Нормално е да не ви се прави нищо.

Продължавайте да изпълнявате основните си задължения. Не си позволявайте да изпадате в тъга и си повтаряйте, че „и това ще мине“. До момента не е измислено нищо по-правдиво от този банален съвет!

А тъй като в подобно апатично състояние, така или иначе няма да вземете никакво разумно решение, по-добре се постарайте бързичко да излезете от него.

Пети етап - приемането

За съжаление едва ли ще стигнете до приемането без да сте преминали през предните четири етапа.
В дадения случай, това е и приемането на решение. От една страна, „докато човек обича, може да прощава“, от друга- напълно възможно е да продължите начисто.

Най-важното, обаче е да не се самозалъгвате. Напълно възможно е, че за да съхраните баланс и да върнете загубената хармония ще трябва да „скъсате“.

  

Все пак изневярата е но просто физически акт, а фактически удар по доверието и бомба, хвърлена върху отношенията ви. Ако, обаче и двамата партньори желаят да съхранят връзката си, то има шанс за запазването й.
Трябва да знаете, че вземането на решение няма да стане във формата –„седнах и реших“ , за това ще ви е необходимо много време и съвместна работа над „грешките“.

Освен това е важно и причината поради която партньорът ви е изневерил, само за секса или потребност от нещо повече. Ако е последното ситуацията най-вероятно ще се повтори.
И тук всичко зависи от отношението ви към случилото се и от това, защо сте с този мъж: защото така се е случило или защото той е ваш приятел, защитник и близък човек, с когото искате да прекарате остатъка от живота си?

Ето няколко основни съвета:

1. Не въвличайте в конфликта децата, родителите и приятелите. Това засяга само вас двамата.

2. Банално, но върши работа: напишете всичко на хартия. На един лист, това което мислите, на друг- това, което искате да кажете на партньора си, на трети - това, което бихте искали да кажете на нея. Препрочетете и изгорете написаното. Ако трябва напишете всичко отново. Този метод помага да подредите мислите си.

3. Не отмъщавайте нито на любовницата му, нито на него. Отмъщението е най-деструктивното нещо, което може да измислите. Концентрирайте се върху себе си, отношението ви към случилото се и по-нататъшното развитие на събитията.

4. Леките, на билкова основа успокоителни на биха ви навредили. Дръжте ги в чантата си, и когато почувствате, че искате да се разплачете – вземете едно хапче. (какъв да е медикамента ще ви каже вашият лекар)

5. Помнете, че това не е най-страшното, което е могло да се случи и че от всяка ситуация има поне два изхода.

Най-важното, което трябва да разберете е, че за да може да преживеете истински изневярата трябва да можете да простите и да махнете с ръка на миналото. Вие: прощавате и не напомняте за случилото се, мъжът от своя страна прави всичко възможно, за да възстанови загубеното доверие, пишат от vesti.bg

Още по темата

Коментари

37 awesome seo
  19 юни 2014 | 09:59 отговор
 

SSqTHe Appreciate you sharing, great blog post.Really looking forward to read more. Will read on...

 
36 check it out
  12 май 2014 | 17:34 отговор
 

PDVWZX Thanks-a-mundo for the blog.Much thanks again. Much obliged.

 
35 nice seo guys
  22 март 2014 | 18:58 отговор
 

J6cS3R Muchos Gracias for your article post.Really thank you! Awesome.

 
34 stunning seo guys
  28 февруари 2014 | 13:56 отговор
 

SAJRf2 Awesome post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 
33 stunning seo guys
  31 януари 2014 | 14:34 отговор
 

DdYZTD Im grateful for the post.Really thank you! Will read on...

 
32 ....
  27 януари 2014 | 01:43 отговор
 

ПРИЕАНЕ?!?!?Я марш!Толкова ли малко достойнство имате,че пишете статии за това как да приеме някой да се отнасят с него като с парцал???изродени времена са това...

 
31 link building team
  16 октомври 2013 | 08:19 отговор
 

hzJooN Really appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Fantastic.

 
30 cheap link building
  24 септември 2013 | 15:26 отговор
 

KSnpyV This is one awesome post.Much thanks again. Keep writing.

 
29 great seo service
  04 септември 2013 | 05:06 отговор
 

xqM2VU Really enjoyed this blog article.Really thank you! Really Great.

 
28 awesome links for you
  19 август 2013 | 22:27 отговор
 

Wa6brl Very good article post.Much thanks again. Will read on...

 

Добави Коментар

Най-четени